Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänestyspaikkoja toivotaan lisää – "Yksi äänestysaktiivisuutta nostava tekijä"

Eduskuntavaalien 2023 äänestyspaikat ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivänä valmistellaan keskusvaalilautakunnassa niin, että äänestämisen helppous korostuu paikan valinnassa. Näin esitetään valtuustoaloitteessa, jonka Sirkka Rousu (sdp.) jätti valtuustoryhmän sekä muiden kannattajien (16) kanssa.

Parlamentaarinen vaalityöryhmä julkaisi helmikuussa 2022 kaikkien puolueiden yhteisen julistuksen, jossa se vetoaa puolijulkisten tilojen haltijoihin, jotta useammat kauppaliikkeet, julkisen liikenteen toimijat ja muut vastaavat toimijat osoittaisivat demokratiamyönteisyytensä sallimalla puolueiden ja ehdokkaiden kampanjoinnin tasavertaisesti asemilla, kauppakeskusten käytävillä, kauppojen auloissa ja muissa kaupan yhteydessä olevissa sisä- ja ulkotiloissa sekä muissa tiloissa, joissa ihmisiä liikkuu.

Kunnissa päätetään äänestyspaikkojen määrästä ja sijainnista. Valtuustoaloitteen mukaan äänestämisen helppous on yksi äänestysaktiivisuutta nostava tekijä.

– Tarvitsemme aiempaa useampia äänestyspaikkoja ja sellaisiin sijainteihin, joissa ihmiset luontevasti asioivat, kuten kauppakeskuksiin ja kirjastoihin. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää ryhmiin, jotka muuten äänestävät harvemmin, aloitteessa kirjoitetaan.