Suomalaisten sääntötuntemus on osin vielä puutteellista pyöräilyä koskevissa säännöissä, ilmenee Liikenneturvan kyselyistä.
Monelle on epäselvää esimerkiksi ajo pyöräkadulla, pyöräily suojatien yli tai linja-auton matkustajien väistäminen.
Reilut kaksi vuotta sitten voimaan tullut tieliikennelaki esitteli kokonaan uuden katutyypin, pyöräkadun.
Liikenneturvan tiedotteessa kerrotaan sen keväällä tekemän kyselyn osoittavan, että pyöräkatu tunnetaan vielä hatarasti.
Vastanneista 45 prosenttia tiesi, että pyöräkadulla pyöräilijät määrittävät tahdin ja muut ajoneuvot antavat pyöräilijöille esteettömän kulun.
– Pyöräkatuja on otettu harvakseltaan käyttöön, mikä voi osaltaan selittää sen, miksi säännöt tunnetaan heikommin. Autoilijat – ja muut moottoriajoneuvon kuljettajat – saavat ajaa pyöräkadulla, mutta heidän on sopeutettava vauhtinsa pyöräilynopeuteen. Pyöräkadun liikennemerkki ei itsessään aseta nopeusrajoitusta, eli suurin sallittu nopeus osoitetaan erillisellä merkillä. Jalankulkijoita varten pyöräkadulla on erikseen jalkakäytävä, taustoittaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti tiedotteessa.
Toinen epäselvä asia koskee suojatiellä pyöräilyä. Liikenneturvan loppuvuoden kyselyssä vain 36 prosenttia tiesi, että ajoradan saa ylittää pyörällä suojatietä pitkin.
Osalle oli myös epäselvää se, tuleeko pyöräilijän tai sähköpotkulautailijan antaa suojatiellä tietä jalankulkijalle.
– Oikea vastaus on kyllä. Sekä pyöräilijä että sähköpotkulautailija, kun laudan rakenteellinen enimmäisnopeus on yli 15 km/h, ovat ajoneuvon kuljettajia, joiden on annettava jalankulkijalle suojatiellä tietä, Ruutti tiivistää tiedotteessa.
Neljä viidestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta tiesi, että sähköpotkulautailijan ja pyöräilijän on väistettävä linja-auton matkustajia, kun nämä ovat poistumassa autosta tai nousemassa sen kyytiin, tiedotteessa kerrotaan.