Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintumetsän mastolle etsitään uutta sijoituspaikkaa – poikkeamislupa jäi pöydälle

Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta jätti Telian hakeman poikkeamisluvan pöydälle viime kokouksessaan. Lautakunnan alkuperäisen päätösesityksen mukaan matkaviestiasemalle olisi myönnetty poikkeamislupa tietyin ehdoin.

Poikkeamislupa jätettiin asemakaavapäällikkö Christa Toivolan mukaan pöydälle siksi, että hakijan kanssa vielä selvitetään mahdollisia vaihtoehtoisia sijainteja mastolle ennen uudelleenkäsittelyä. Toivola arvelee, että poikkeamishakemus tuodaan lautakunnalle uudelleenkäsittelyyn vielä syksyn aikana.

Telia on hakenut poikkeamislupaa matkaviestiasemalle Lepsämään Lintumetsän alueelle. Kyseinen alue rajautuu asuinkortteleihin sekä useisiin teihin. Pinta-alaltaan noin kahdeksan hehtaarin suuruinen kiinteistö on Nurmijärven kunnan omistuksessa. Hakija on saanut kunnalta valtakirjan poikkeamis- ja toimenpideluvan hakemiseksi.

Rakennuspaikka sijoittuu asemakaavan mukaiselle puistoalueelle, jolle on osoitettu ohjeelliset varaukset puistopolulle sekä leikki- ja oleskelualueille. Koko puistoalueen pinta-ala on noin 14 300m2.

Tukiasema, jolle poikkeamislupaa on haettu, käsittää 36 metriä korkean putkiristikkomaston ja sen viereen tulevan, noin yhdeksän neliömetrin suuruisen laitesuojan. Ne vaativat yhteensä noin 40-60 m2 suuruisen alueen. Asemakaavassa puistoalueelle ei ole osoitettu tukiaseman sijoittamisen mahdollistavaa merkintää eikä sille varattua rakennusoikeutta.

Hakija perustelee hakemustaan muun muassa sillä, että lähialueiden asemakaavoihin ei ole varattu yhdyskuntateknisten rakennusten tai rakennelmien aluetta, jolle tukiasema voitaisiin sijoittaa. Hakijan mukaan alueelle tarvitaan kuitenkin tukiasema matkaviestipalveluiden tuottamiseksi. Hakijan mukaan tukiaseman tilantarve on vaatimaton, eikä tukiasema rajoita ympäröivän alueen käyttöä.

Naapureiden kuulemisen yhteydessä hakemuksesta saatiin 29 huomautusta, joissa on yhteensä 46 allekirjoitusta. Huomautuksissa vastustetaan tukiaseman sijoittamista suunnitellulle paikalle, koska suunniteltu masto sijaitsee keskellä asuinaluetta ja liian lähellä asuinrakennuksia. Sitä pidetään myös liian suurena ja sen koetaan aiheuttavan merkittävän maisemahaitan. Maston koetaan myös heikentävän asumisviihtyvyyttä, luonnonmukaisuutta sekä alueen imagoa ja vetovoimaisuutta asuinpaikkana. Sitä pidetään huomautuksissa myös turvallisuusriskinä.