Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Kun kipinän lavalla olemiseen sai, siitä ei vaan päässyt eroon” – Tapio Virolainen vietti yli 50 vuotta Taaborin lavalla

Virolaiselta löytyy Aleksis Kivi -teemalla sisustettu huone.

Kivi-juhlat ja Aleksis Kivi itse ovat hyvin nurmijärveläisen Tapio Virolaisen hallussa. Miehen kotoa löytyy huone, joka muistuttaa niin kansalliskirjailijan teoksista kuin myös Virolaisen hetkistä Taaborin lavalla. Huoneen Kivi-sisustus lähti Virolaisen mukaan pienestä ideasta.

– Vaimoni kokosi lehtileikkeitä esityksistäni Taaborilla. Tämä oli silloin vielä vapaa huone, joten päätimme laittaa Kivi-asiat tänne, Virolainen sanoo.

Ja niitähän riittää. Huoneesta löytyy Aleksis Kiven kirjoittamia teoksia sekä tauluja kirjailijasta itsestään ja hänen teoksistaan kuin Taaborilla näyttelevästä Virolaisestakin. Huonetta koristaa myös muun muassa seitsemälle veljekselle tehdyt nimikkotuopit. Esiintymisasuja on muutama, yksi on nimikirjoituksin varustettu, toinen puolestaan läksiäislahjana saatu pitkäaikainen rooliasu, jolla on edelleen silloin tällöin käyttöä. Tuo rooliasu kuuluu Nummisuutareiden Eskolle.

Huoneeseen on kertynyt tavaraa koko siltä ajalta, kun Virolainen on ollut Taaborin Kivi-näytelmissä mukana. Ensimmäisen näytöksen aikaan hän oli vasta 17-vuotias.

– Kiven teksti kiehtoo minua niin kuin Taaborikin paikkana, Aleksis Kiven syntymäkoti. Lisäksi näytelmäporukka oli kiva kuten myös ohjaajat. Taaborilla oli leppoisa tunnelma.

Kiven kieli on tullut Virolaiselle tutuksi vuosien aikana ja hän pystyykin uppoutumaan teksteihin täysillä lavalla ollessaan.

Kiven teksti kiehtoo.

– Kun kipinän lavalla olemiseen sai, niin siitä ei vaan kertakaikkisesti päässyt eroon. Näyttelin Seitsemää veljestä 25 kesää eri sovituksissa.

Nummisuutareiden parissa Virolainen vietti niin ikään pitkän tovin.

– Tein Eskon roolia 13 kesää putkeen. Sen jälkeen ikää oli tullut jo sen verran, että vaihdoin Topiaksen rooliin. Se oli rankkaa, mutta lavaurani ikimuistoisin kokemus.

Lopulta Virolainen kasvoi ulos lavalta. Vuonna 2011 hän sai roolin Kai Lehtisen ohjaamassa näytelmässä, mutta joutui luopumaan siitä jouduttuaan leikkaukseen.

– Sen jälkeen olin 10 vuotta poissa lavalta. Tuntui hyvältä, kun oli kesällä aikaa tehdä muutakin kuin olla Taaborilla, Virolainen sanoo.

Tuon 10 vuoden aikana näytelmät muuttuivat niin, etteivät ne enää innostaneet samalla tapaa kuin aiemmin.

– 2019 olin mukana Rosvot-näytelmässä. Se oli hieno juttu ja todella suosittu. Sen jälkeen en ole ollut Taaborin lavalla. Eskona hän on kuitenkin tehnyt useita hääkeikkoja. Eskon asun hän saattaa vetää ylleen myös Kivi-juhlien 70-vuotisjuhlissa, joita vietetään perinteisessä On jouluilta -tapahtumassa joulukuussa.

Virolainen sanoo, ettei koskaan voi sanoa ei koskaan näyttelemisestä puhuttaessa.

Hän muistaa erityisesti juuri Nummisuutareiden esitykset. Niissä sai Virolaisen mukaan laittaa paljon likoon itsestään. Hän kävi katsomassa myös tämän vuoden Nummisuutarit, jossa roolit vaihdettiin päittäin.

– Se oli aika outo, mutta kaikkea voi tehdä, Virolainen summaa.

Aleksis Kivi -teemalla kootussa huoneessa on aitiopaikalla Virolaisen tärkein esine. Tuon esineen hän sai vuonna 1985 ja se on Aleksis Kivi seuran myöntämä Eskon puumerkki -palkinto.

– Se oli uskomaton kunnianosoitus.