Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työvoimapula ja energian hinnan nousu kurittavat yritystoimintaa –  "Ei ole merkitystä onko iso vai pieni yritys"

Uudenmaan Yrittäjen puheenjohtaja toivoo työperäisestä maahanmuutosta ratkaisua työvoimapulaan.

Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Aalto katsoo alkavaan syksyyn hieman huolestuneena. Työvoiman saatavuusongelmat ja energian hinnan nousu ovat päällimmäiset asiat, jotka ovat tulleet esiin yrittäjien kanssa keskusteluissa.

– Korona siirsi ihmisiä ammatista toiseen, kun työt loppuivat. Se näkyy merkittävästi esimerkiksi ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alalla. Kuljetusalalla on puolestaan pulaa kuskeista. Lisäksi on vielä komponenttipula, jota Ukrainan sota ei ole ainakaan helpottanut.

Työvoimapulaan merkittävin ratkaisu Aallon mielestä on työperäinen maahanmuutto.

– Olin juuri tutustumassa Irlannin liike-elämään. Siellä ongelmaa on ratkottu nimenomaan työperäisellä maahanmuutolla. Jos on esimerkiksi kokeista pulaa, laitetaan kokit sille listalle, että voidaan kokkeja ottaa työperäisenä maahanmuuttona.

– Suomessa ei tällaisia ratkaisuja pystytä tekemään. Täällä on hassu tilanne. Tunnistetaan kyllä, että tietyillä aloilla meillä on pulaa työvoimasta, mutta ei kuitenkaan sallita kyseisen työvoiman maahantuloa. Se on poliittisista päättäjistä kiinni.

Terveydenhuolto on myös yksi työvoimapulasta kärsivä ala.

– Jos ajatellaan kuinka paljon meillä on terveydenhoidossa väestä pulaa, ja sen vuoksi joudutaan sulkemaan palvelutaloja, niin pitäisi miettiä onko tehty nahkapäätös ja pitäisikö vähän lykätä eteenpäin hoitajamitoitusta? Kyse on kuitenkin ikäihmisistä, joilla vaihtoehdot on aika vähässä. Asiaan on olemassa monenlaisia ratkaisuja.

Markku Aalto pitää hyvinvointialueiden in-house-ongelmaa merkittävänä. Toisin sanoen sitä, että käytetään julkisomisteista yhtiötä, jolta tehdyt hankinnat voidaan toteuttaa ilman hankintalain mukaista kilpailutusta.

– Tämä on merkittävä asia, jos ajatellaan esimerkiksi Helsingin kaupungin palkanlaskentasotkuja. Helsinki oli ostanut kyseisestä yhtiöstä noin 5 500 eurolla osakkeita, kun Keusote on ostanut vain noin 1 500 eurolla ja pääsee näin in-house-menettelyyn ja aikoo ruveta käyttämään kyseistä järjestelmää.

Rahan käyttäminen palveluihin vähenee.

Pirjo Kivistö, Nurmijärven Yrittäjät

– Ne ovat poliittisia päätöksiä millä nämä on tehty. Siinä mennään kyllä metsään ihan vauhdilla. Esimerkiksi Helsingissä ei ole saatu palkkoja maksettua oikein puoleen vuoteen. Palveluntarjoajia löytyisi varmasti muualtakin kuin kyseisestä in-house-yhtiöstä.

– Muutama vuosi tästä eteenpäin tullaan tähän in-houseen törmäämään vielä enemmän, jos ei ruveta ymmärtämään, että ostetaan niiltä, jotka jo valmiiksi tuottaa, eikä perusteta uusia yhtiöitä.

Julkisuudessa on viime aikoina ollut paljon keskustelua YEL-uudistuksesta eli yrittäjien eläkelaista. Markku Aalto toteaa, että keskustelu on käynyt aika paljon tunteen tasolla.

– Muutokset, joita on tulossa, ovat nähdäkseni etupäässä parannuksia nykyiseen lakiin. Jos nykyistä lakia lähdettäisiin noudattamaan täysin sen mukaan, miten se on yli 30 vuotta sitten kirjoitettu, niin yrittäjien YEL-maksut tulisivat nousemaan hallitsemattomasti vakuutusyhtiöiden sanelemana.

Aalto toteaa, että muutostarve tuli esiin, kun Finanssivalvonta lähti kyselemään vakuutusyhtiöiltä ja vakuuttajilta asiasta.

– Joillekin yrittäjille on jo nostettu YEL-vakuutusmaksua vakuutusyhtiön toimesta nykyisen lain perusteella.

– Nykyisen lain perusteella vakuutusyhtiöt voivat nostaa maksuja täysin ilman rajoja, kun taas uuteen lakiin on tulossa raja kuinka paljon voi kerralla nostaa YEL-rajaa.

Markku Aalto huomauttaa, että korotuksille pitää olla lainmukaiset perusteet, mutta nykylaissa niitä ei ole. Uuden lain mukaan yrittäjillä tulisi olemaan mahdollisuus hakea oikeutta itselleen perusteettomaksi katsomistaan toimista.

Nurmijärven Yrittäjien puheenjohtaja Pirjo Kivistö toteaa, että energian hinnannousu tuo isoja haasteita yrittäjille.

Osin tämä riippuu siitä, millaisia sopimuksia he ovat tehneet eli miten usein hinnantarkistuksia tehdään. Jos väli on pitkä ja hinnat kiinteät, korotuksista voi tulla massiivisia ja osa yrityksistä voi joutua lopettamaan toimintansa.

– Sähkön hinnan nousu nostaa myös liiketoiminnan kuluja aika reippaasti. Se alkaa näkyä jossain vaiheessa hinnoittelussa.

Kivistö huomauttaa, että energian hinnannousu vaikuttaa kaikkeen aina raaka-aineista toimituksiin.

– Tämä koskettaa kaikkia yrittäjiä. Ei ole merkitystä onko iso vai pieni yritys.

Vaikka yrittäjä ei nostaisi hintojaan, asiakkaat saattavat silti kaikota.

– Rahan käyttäminen palveluihin vähenee. Vaikka kampaaja tai kosmetologi ei nostaisi hintoja, niin kuluttajat alkavat karsia omista menoistaan.

Sitä Pirjo Kivistö toivoo, että vaikka Nurmijärvelle tuleekin nyt uusia liikkeitä ja palveluja, niin myös kivijalkakauppa muistettaisiin, etteivät keskustat näivettyisi.

YEL-uudistuksesta Kivistö toteaa, että siinä on hyvin monta näkökulmaa.

– Ymmärrän niitä, jotka eivät hyväksy ehdotuksia, mutta ymmärrän myös, että se tarvitsee uudistusta. Itse näen, että koko järjestelmä pitäisi uusia, eikä tehdä vain teippaamista tai huonosti pysyvää laastaria.