Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuusulalaiset ja järvenpääläiset hakeneet ahkerasti HPV-rokotuksia – näissä Keusoten kunnissa tahti laahaa muuta maata perässä

Vuonna 2009 syntyneistä HPV-rokotuksen saaneiden osuus on Keusoten kunnista koko Suomea matalampi Pornaisissa (tytöistä 62,3 prosenttia ja pojista 60,6 prosenttia), Mäntsälässä (62,8 ja 55,7) ja Hyvinkäällä (68 ja 31,4) sekä poikien osalta myös Nurmijärvellä (56,8). Keskimäärin Keusoten alueen tytöistä on rokotettu 67,8 prosenttia ja pojista 55,8 prosenttia. Koko Suomessa tytöistä 71 ja pojista 62,2 prosenttia on rokotettu HPV-rokotteella.

Keusoten kunnista Tuusula (71 ja 63,1) ja Järvenpää (71,6 ja 67,2) ovat maan keskiarvoa edellä.

Kohdunkaulan syöpää aiheuttavalle HPV-virukselle (papilloomavirus) infektoidutaan hyvin nopeasti jo nuorena seksielämän alettua. Lähes kaikki saavat elämänsä aikana HPV-tartunnan.

Yli 80 prosenttia ihmisistä saa papilloomaviruksen elämänsä aikana. Nuorilla naisilla, joilla ei ole aiemmin ollut HPV-infektiota, rokote estää 93–100 prosenttia syövistä ja niistä esiastemuutoksista, jotka ovat käytetyn rokotteen sisältämien HPV-tyyppien aiheuttamia.

HPV-rokote on tarjottu maksutta kansallisessa rokotusohjelmassa 5.– ja 6.–luokkalaisille tytöille vuodesta 2013 alkaen. Poikien rokottaminen aloitettiin vuonna 2020. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän alkamista. Rokotteen antaa kouluterveydenhoitaja.

HPV-viruksen aiheuttama kohdunkaulasyövän ilmaantuminen on suurinta 30–39-vuotiailla naisilla. Syöpään sairastuu viisi tuhannesta elämänsä aikana, ja syövän esiasteeseen sairastuu noin 10 % naisista.

Kohdunkaulan syövän seulonnan tarkoituksena on todeta mahdollinen syövän esiaste ja hoitaa se mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Varhaisella esiasteen hoidolla ehkäistään syövän kehittyminen.

Suomessa seulonnoilla on saatu vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä yli 80 prosentilla 1960–luvusta lähtien. Uusien tapausten kokonaismäärä on pienentynyt, mutta viimeisten 15 vuoden aikana kohdunkaulan syövän on todettu lisääntyneen 30–35-vuotiaiden ikäryhmässä. Tällä hetkellä vuosittain todetaan 150–175 uutta tapausta.

Keusoten alueella kohdunkaulan syövän seulontoihin osallistuminen on maan keskitasoa. Vuonna 2020 seulontoihin osallistui 70,6 prosenttia kaikista naisista. Kuitenkin 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä osallistumisprosentti jäi Järvenpäässä, Tuusulassa ja Hyvinkäällä koko maatakin (49,2 prosenttia) alemmaksi.