Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puuhapisteet odottivat Valkjärven koululaisia Lähtelän rannassa luontopäivänä

Suomen luonnon viikkoa vietettiin perinteisesti elokuun loppupuolella.

Osana luontoviikon aktiviteetteja Valkjärven kyläyhdistys järjesti jo toista vuotta peräkkäin oman kylän koululaisille luontopäivän. Viime vuonna teemana oli Meidän metsä, vuonna 2022 Meidän vesi, vesistö ja veden vilja eli kalat. Itämeren päivän aattona koko Valkjärven koulu, niin oppilaat kuin opettajatkin, suuntasivat Lähtelän rantaan. Tapahtuma linkittyy John Nurmisen Säätiön aloittaman Itämeri-päivän teemaan.

Päivän tavoitteena oli perehtyä kylän omaan järveen erilaisten puuhapisteiden avulla.

Lapset kokosivat muun muassa itselleen ongen kylätalkkarin keräämistä pajun ja vaahteran rangoista sekä koho koukku-siima-paketista. Onkien rakentamista ja onkimista ohjasivat Klaukkalan kalastuskehon kokeneet kalastajat. Kalaa tuli ja suurin kala palkittiin. Toki kalaa myös syötiin, paikalla paistettuna sekä säilöttynä ahventa, särkeä, muikkua. Kalojen anatomiaan perehdyttiin perinteisellä tavalla eli avaamalla kaloja. Lasten kiinnostus oli suuri eikä preparointipöydän luota tahdottu malttaa poistua. Myös paikalla paistettu ahven ja säilötyt särki ja muikku tulivat tutuiksi.

Järven pohjaan perehdyttiin muovailemalla valkjärveläisestä savesta ovikoristeita. Innokkaimmat ehtivät tehdä useammankin taideteoksen. Juttua riitti järven pohjan savisesta tuntumasta uimarin varpaiden alla. Samalla muisteltiin, että hyvälaatuinen savi aikoinaan houkutteli paikalle myös kukkopillitehtaana aloittaneen Savitorpan ateljeen.

Uimista lähestyttiin kansanperinteen kautta. Wellamo Weden emäntä luki tarinaa Näkistä, joka oli uhka uimaan meneville lapsille – oman aikansa keino suojella lapsia veden varaan joutumiselta oli Näkistä varoittaminen. Ratkottiin myös arvoituksia. ”Vanha vakka, uusi kansi joka vuosi. Mikä se on?”

Tietysti piti myös tietoviisastella. Joukkueina käytiin Valkjärvi-visa, jossa oppilaiden tietomäärä testattiin ja hyväksi todettiin. Joukkueet kävivät mielenkiintoisia keskusteluita pohtiessaan visan vastauksia. ”Mää olen saanut kuhan. Mitä, eikö kuha ole vastausvaihtoehtona?”

Itämeripäivän kunniaksi selvitettiin myös kartalta, millaista reittiä Valkjärven vesi virtaa matkallaan Itämereen.

Kotiin viemisinä – onkien ja taideteosten lisäksi – lähti kalastusaiheiset tieto- ja tehtävävihkot.

Luontoviikko näkyy myös Valkjärven kyläyhdistyksen sivuilla, luontokuvien sarjana.