Mikä on suomalaisten terveydentila koronapandemian jälkimainingeissa? Tätä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) nyt alkaa selvittää uudella jättitutkimuksella.
Syyskuun aikana 66 000 suomalaisen postiluukusta kolahtaa tutkimuksen kyselylomake. Kyselyn saaneista 10 000 kutsutaan lisäksi maksuttomaan terveystarkastukseen ensi vuoden alussa. Vastaajat on poimittu satunnaisotannalla Digi- ja väestötietoviraston järjestelmistä. Jokainen tutkimukseen valikoitunut edustaa alueensa samanikäisiä ja -sukupuolisia henkilöitä, eikä ainuttakaan vastaajaa voi korvata toisella, THL korostaa tiedotteessa.
Tutkimus sukeltaa suomalaisten terveydentilaan syvällisesti, sillä THL:n mukaan kyselyn täyttäminen vie aikaa 45 minuuttia ja terveystarkastus 1,5–2 tuntia.
Tutkimuksessa tarkastellaan esimerkiksi kansansairauksien riskitekijöitä, terveystottumuksia, elämänlaatua, osallisuutta ja toimintakykyä sekä kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista.
Tutkitun tiedon avulla kehitetään myös sairauksien ehkäisyä ja hoitoa. Terve Suomi vastaa sote-palvelujen uudistamisen tietotarpeeseen: 21 hyvinvointialueelta, Helsingistä ja Ahvenanmaalta kerätty tieto mahdollistaa kattavan alueellisen vertailun.
– Tutkittu tieto on toimivien terveys- ja sosiaalipalvelujen edellytys. Tätä tietoa ei voida saada ilman, että ihmiset itse kertovat miten he voivat ja mitä palveluita he käyttävät, sanoo tiedotteessa THL:n johtava tutkija Annamari Lundqvist.
Syksyllä alkaa myös MoniSuomi-tutkimus, joka on osa THL:n Terve Suomi -väestötutkimusperhettä. MoniSuomi-tutkimuksesta saadulla tiedolla edistetään maahan muuttaneen väestön yhdenvertaisuutta Suomessa.
MoniSuomi-kysely lähetetään 18 600 Suomessa asuvalle, ulkomailla syntyneelle aikuiselle. Kyselylomakkeet on käännetty 19 yleisimmälle kielelle. Tutkimuksen kysymykset ovat pääosin samoja kuin koko väestölle suunnatun Terve Suomi -tutkimuksen kysymykset. Näin tietoja voidaan verrata eri väestöryhmissä.