Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi tekninen johtaja: ”Varautuminen on tärkeää”

Nurmijärven teknisenä johtajana aloittanut Juha Oksanen muistuttaa, että pelkät suunnitelmat eivät riitä, on myös harjoiteltava.

Nurmijärvi sai alkukesästä uuden teknisen johtajan, Juha Oksasen, kun Jouko Lehtonen jäi eläkkeelle. Oksaselle Nurmijärvi oli tuttu paikkakunta, jonne oli mieluista tulla takaisin töihin.

– Tulin Nurmijärvelle 2009 suunnitteluinsinööriksi, myöhemmin työt laajenivat suunnittelupäällikön tehtäväkuvaan

Teknisen johtajan sijaisenakin hän ehti olla vuoden verran.

Vuonna 2019 Oksanen siirtyi Puolustushallinnon rakennuslaitoksen (nyk. Puolustuskiinteistöt) palvelukseen. Hän uskoo, että sieltä saadusta työkokemuksesta on hyötyä myös Nurmijärvellä, kun monenlaiset kriisit pyörivät ympärillämme. Myös rakennuttamisprosessit tulivat puolustusvoimien hankkeissa tutuiksi.

– Varautuminen on tärkeää. Tulemme syksyn aikana kiinnittämään huomiota siihen, että infrastruktuuri kestää ja perustoiminnot säilyvät.

Oksanen huomauttaa, että pelkkä suunnitelmien teko ei riitä, vaan on myös harjoiteltava käytännössä.

– Sitä kautta toimintoihin tulee automaatiota, varmuutta ja prosessien kehittymistä.

Teknisen johtajan toimenkuvaa muutettiin muutama vuosi sitten entistä laaja-alaisemmaksi. Oksanen pitää tätä muutosta hyvänä.

Asuintonttivarantoa on tällä hetkellä kohtuullisesti.

Tehtäväkenttä käsittää koko tonttituotantoprosessin, maanhankinnasta, kaavoitukseen ja rakentamiseen, sekä tontinmyynninkin. Ympäristötoimiala koostuu viidestä tulosalueesta: tilakeskus, tekninen keskus, Nurmijärven Vesi -liikelaitos, maankäyttö ja kaavoitus, sekä hallinto- ja talouspalvelut. Työntekijöitä toimialalla on noin 170.

Nurmijärven asukasluku on kasvusuunnassa.

– Nurmijärven vetovoima on jatkunut jo pitkään. Täällä on paljon vetovoimatekijöitä, maaseutua ja urbaanimpaa ympäristöä. On tilaa ympärillä, palveluja unohtamatta.

Oksanen muistuttaa, että myös kyliä ja haja-asutusalueita kehitetään. Tätä varten on tehty selvityksiä, jotka ovat nyt loppusuoralla.

– Tarvitsemme selvityksen, jotta saadaan sovittua pelisäännöt yhdessä päättäjien kanssa. Joka paikkaan rakentamista ei voi kunnan kokonaisedun mukaisesti sallia.

– Tasapuolisuus on keskiössä koko asiassa. Selvityksen pääteema on se, että saadaan määritettyä asemakaavoittamattomilla alueilla pääperiaatteet hallitulle kasvulle.

Nurmijärvellä on Juha Oksasen mukaan ollut paljon hyviä onnistumisia. On saatu palveluntuottajia, kauppoja ja esimerkiksi Keskon logistiikkakeskus.

– Asuintonttivarantoa on tällä hetkellä kohtuullisesti. Fokus on jatkaa kaavoittamista laajalla rintamalla mm. yritystonttien osalta.

Nurmijärvellä on tulossa myös isoja rakennushankkeita, kuten Rajamäen kampus sekä Nurmijärven yhteiskoulun ja lukion rakentaminen.

– Ne ovat tärkeitä isoja hankkeita, jotta saadaan oppilaat asianmukaisiin tiloihin ja opettajat viihtyvät, kun on toimivat, turvalliset tilat. Tämä on osa Nurmijärven vetovoimaa, että päiväkodit, koulut ja mm. kirjastot ovat kunnossa.

Oksanen mainitsee myös Klaukkalantien kehittämisen lähivuosina.

– Kehittämistä tarvitaan toimivuuden, kaupunkikuvan ja estetiikan osalta. Kyseessä on vanha maantie. Me teemme hartiavoimin töitä sen eteen, jotta Klaukkalantiestä tulisi entistäkin katumaisempi.

Energian hinnannousu vaikuttaa monin tavoin myös kunnan toimintaan. Sen vuoksi kunta on käynnistämässä energiansäästökampanjaa. Tietoa tuodaan Oksasen mukaan vaiheittain myös kuntalaisten tietoisuuteen.

Uusien koulujen rakennushankkeista tullaan tekemään energiatehokkaita.

– Saamme uusimmat konstit käyttöön ja energiaa kustannustehokkaasti hyödynnettyä. Laitteet, koneet ja tilat on suunniteltu viimeisimpien suunnitteluohjeiden mukaan. Näitäkin mietitään, kun harkitaan peruskorjausta tai uuden rakentamista. Vanhasta ei saa koskaan uuden veroista.

Hankkeet on kuitenkin toteutettava talous edellä, koko elinkaari huomioiden.

Juha Oksanen asuu Vantaalla. Perheeseeni kuuluu vaimo, sekä kolme lasta. Aika kuluu mm. lasten harrastuksien sekä lentopallon parissa.