KUUMA-kunnat vaativat: Kasvukunnat huomioitava paremmin valtionosuusjärjestelmässä.
Ensi vuonna voimaan tuleva hyvinvointialueuudistus on ajamassa Kuuma-kuntien talouden entistä tiukemmalle.
Kuntien tulorakenne muuttuu huomattavasti uudistuksen yhteydessä, kun kalliit sote-menot siirtyvät hyvinvointialueiden kontolle, mutta toisaalta myös ikääntyneistä maksetut suuret valtionosuudet poistuvat kunnan tulolähteistä.
Kuuma-kuntien teettämästä tuoreesta selvityksestä käy ilmi, että sote-uudistuksen jälkeen kalleimpia asukkaita kunnille ovat alle 12-vuotiaat lapset.
Konsulttiyhtiö FCG:n laskelma paljastaa, että uudistukseen liittyvän rahoitusmallin seurauksena Kuuma-seudulla syntyvä ja siellä koko elämänsä asuva ei tule sote-uudistuksen jälkeisellä tulo-meno-rakenteella koskaan kattamaan kunnalle syntyviä menoja.
Sen sijaan eläkeläisten ja ikääntyneiden talousvaikutus on jatkossa kunnan kannalta ylijäämäinen ja eläkeläisistä on tulossa valtakunnallisesti kunnille nettomaksajia. Myös nuoret työikäiset muuttajat kerryttävät kunnan kassaa.
Kuuma-seudun kunnat peräänkuuluttavatkin nyt kasvukuntien parempaa huomioimista valtionosuusjärjestelmän uudistuksen yhteydessä.
Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Tuusula, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Kirkkonummi ja Vihti ovat tehneet aiheesta yhteisen kannanoton, jotta kasvavat ja lapsiperhepainotteiset kunnat eivät jäisi epätasa-arvoiseen asemaan sote-uudistuksen myötä ja jotta lapsiperheille voitaisiin jatkossakin taata kattavasti palveluja kuntien toimesta.
Kuuma-seudulla haaste on yhteinen, sillä Tilastokeskuksen väestöennusteen perusteella KUUMA-kuntien asukasluku kasvaa huomattavasti koko maan asukaslukua enemmän, ja alueelle muutetaan usein nimenomaan perhettä perustamaan.
– Lapsiperheille tarvitaan palveluja, mutta näitä investointeja joudutaan rahoittamaan lainarahalla. Valtio on luvannut, että sote-uudistuksen yhteydessä tämä ongelma korjataan valtionosuusjärjestelmään tehtävillä muutoksilla, mutta tapahtuuko näin todella, jää nähtäväksi, Kuuma-kuntien kannanotossa pohditaan.
Kuuma-kunnat kokevat myös, että vieraskielisten osuus väestönkasvussa tulisi huomioida nykyistä paljon paremmin valtionosuusjärjestelmän uudistamisen yhteydessä.
Valtionosuusjärjestelmään on esitetty useita muutoksia, joilla kohtuullistettaisiin sote-uudistuksesta aiheutuvia suuria taloudellisia vaikutuksia. Muutoksia ei ole kuitenkaan vielä hyväksytty valtakunnan tasolla.