Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi tutkimus: Näin korona ja rokotteet vaikuttivat lasten kehoihin keväällä – Ilmiö on jopa 98-prosenttinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan Uudenmaan alueella 90 prosentille alle 18-vuotiaista oli toukokuun loppuun mennessä muodostunut koronaviruksen vasta-aineita joko rokottamisen tai tartunnan seurauksena. THL kertoo asiasta tiedotteessaan.

Vasta-aineiden esiintymistä tutkittiin THL:ssä seeruminäytteistä, jotka oli otettu 1–17-vuotiailta lapsilta muita, koronatautiin liittymättömiä laboratoriotutkimuksia varten Huslabissa.

Koronavirustartunnasta kertovia vasta-aineita löydettiin kaikkiaan 73 prosentilta 1–17-vuotiaista.

Tutkimus osoittaa, että koronavirustartunnat lisääntyivät lapsilla huomattavasti viime kevään aikana. Joulukuussa 2021 vain 8 prosentilla alle 18-vuotiaista oli koronavirustartunnasta kertovia vasta-aineita, tammikuussa osuus oli noussut 21 prosenttiin ja toukokuussa niitä oli jo 73 prosentilla.

Kaikkiaan joko koronavirustartunnan tai tartunnan ja rokottamisen yhteisvaikutuksena muodostuneita vasta-aineita löytyi eri ikäryhmistä toukokuussa seuraavasti: 1–4-vuotiaat: 76 prosenttia, 5–11-vuotiaat: 89 prosenttia ja 12–17-vuotiaat: 98 prosenttia.

Hyvin suurella osalla erityisesti 12 vuotta täyttäneistä lapsista ja nuorista on koronavirustartunnan ja rokottamisen yhteisvaikutuksena muodostunutta hybridi-immuniteettia. Hybridi-immuniteetti on voimakkaampi ja tunnistaa laajemmin erilaisia virusmuunnoksia kuin yksin tartunnan tai rokottamisen seurauksena muodostunut suoja.