Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Nurmijärven kunta varautuu tulevaan talveen

Outi Mäkelä: ”Kunnan tehtävänä on kaikissa tilanteissa pyrkiä turvaamaan kriittiset toiminnot sekä peruspalvelut”.

Mahdollinen sähköpula on valtakunnallinen ja kansainvälinen haaste. Nurmijärven kunta ja Nurmijärven Sähkö tekevätkin laajaa yhteistyötä varautumisen osalta eri viranomaistahojen kanssa. Parhaillaan Nurmijärven kunta kartoittaa omalta osaltaan mahdollisuuksia energian säästöön liittyen. Kunnan tytäryhtiö Nurmijärven Sähköverkko Oy on jo kesän aikana päivittänyt ohjeistusta tilanteeseen, jossa sähkönkulutus Suomessa uhkaa kasvaa suuremmaksi kuin käytettävissä oleva sähköntuotanto ja siirto ulkomailta, kertoo kunnanjohtaja Outi Mäkelä.

Nurmijärven kunta on hänen mukaansa käynnistänyt valmiustyön sähkön jakeluhäiriöihin varautumiseksi.

– Valmiusharjoituksissa, valmiustoiminnassa ja valmiussuunnitelmissa on huomioitu sähkönjakeluun liittyvät häiriöt kuten muutkin muutokset, ja kunta ylläpitää valmiusosaamista ja toimintakykyä aktiivisesti. Kunnan tehtävänä on pyrkiä kaikissa tilanteissa turvaamaan kriittiset toiminnot sekä peruspalvelut, Mäkelä sanoo.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään. Ennen sähkökatkoksia valtakunnallisesti on tehty jo joukko muita toimia, kuten käynnistetty häiriöihin varattuja varavoimalaitoksia, hän jatkaa.

Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä.

Mäkelä muistuttaa, että mahdollisessa sähköpulassa toimiminen edellyttää yhteistyötä kaikkien ihmisten kesken.

– Kuntalaisten on hyvä varautua siihen, että mahdolliset sähkön säännöstelyt vaikuttavat omaankin arkeen, hän sanoo.

Tilanteeseen voi varautua huolehtimalla kotivarasta, siitä että kotona on toimiva taskulamppu, kynttilöitä, tulitikkuja, retkikeitin tai grilli, polttopuita, kannellinen ämpäri tai kanisteri, pullovettä ja paristokäyttöinen radio. Kunnan kotisivuilla 2. syyskuuta avatuilla teemasivuilla nurmijarvi.fi/sahkokatkot on vinkkejä, kuinka kotitaloudet voivat varautua mahdollisiin sähkökatkoihin.

– Esimerkiksi Fingrid ja Motiva tekevät valtakunnallisesti tähän liittyvää viestintäkampanjaa, jonka sisältöjä myös kunta jakaa viestintäkanavissaan ja uusilla sähköön liittyvillä teemasivuilla. Lisäksi kunta viestii kattavasti paikallisista vaikutuksista, käytännönvinkeistä sähkön säästämiseksi ja toimimisesta mahdollisten sähkökatkojen aikana, Mäkelä sanoo.

Myös kunnan kiinteistöissä tarkastellaan mahdollisuuksia energiansäästöön.

– Kunnalla on lukuisia kiinteistöjä ja näin ollen mahdollisuuksia tarkastella energiansäästöä. Kunta kartoittaa parhaillaan eri mahdollisuuksia energian säästöön liittyen. Tästä tiedotetaan myöhemmin tarkemmin.

Mäkelän mukaan Nurmijärven kunnalla on 2023 loppuun asti voimassa oleva sähkösopimus Nurmijärven Sähkön kanssa, ja sähkön hinta on tällä hetkellä kunnan näkökulmasta kilpailukykyinen.