Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosi takana valtuustotyöskentelyä – mitä jäänyt käteen?

Yhteistyö muiden valtuutettujen kanssa saa pääosin kiitosta. Kaikki vastaajat uskovat vaikutusmahdollisuuksiinsa.

Kesäkuussa 2021 Nurmijärven kunnanvaltuustoon valittiin 33 uutta kunnanvaltuutettua. Valtuutettujen kokonaismäärä on 51. Uudet valtuutetut ovat nyt hoitaneet tehtäväänsä vuoden, ja valtuustotyö on jälleen pyörähtänyt käyntiin kesätauon jälkeen.

Nurmijärven Uutiset kysyi muutamalta ensimmäisen kauden valtuutetulta, millaiseksi he ovat kokeneet valtuustotyöskentelyn ja poliittisen vaikuttamisen. Saimme vastauksia viiden eri puolueen valtuutetulta.

– Hieno ja innostava ensimmäisen vuoden matka. Olen saanut olla itseäni paremmassa seurassa. Tietoisuus Nurmijärvestä ja sen monista ilmiöistä on lisännyt halua toimia kotikuntani ja sen asukkaiden parhaaksi, Seppo Ahonen (kok.) kuvailee kulunutta vuotta.

Lähikuukausien tärkein asia on hänen mielestään talouden pitäminen tasapainossa.

– Jos kunnan taloudellinen pohja horjuu tai pettää, kaikki muukin menee. Palveluverkon tarkastelu on hyvin tärkeää erityisesti hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa, Ahonen sanoo.

Pidemmällä tähtäimellä tärkeää on kunnan pito- ja vetovoiman säilyttäminen sekä kunnan kehittäminen tasapuolisesti ja kokonaisvaltaisesti.

Seppo Ahonen kokee pystyvänsä valtuutettuna vaikuttamaan asioihin, ja niin hän myös haluaa tehdä.

– Kilparadalla juostaan, katsomosta huudellaan ja toivottavasti kannustetaan.

Ahosen toiveissa on luontevampi ja rohkeampi kohtaaminen sekä valtuutettujen että viranhaltijoiden kanssa.

Jukka Anttilalle (kesk.) valtuustossa käsitellyt asiat ovat olleet pääosin tuttuja, mutta roolin vaihtuminen hallintojohtajasta valtuutetuksi on vaatinut opettelua. Lähikuukausien päätöksenteossa hän näkee tärkeänä välttämättömän uudisrakentamisen ja velan kasvun yhteensovittamisen. Nurmijärven ongelmat ovat Anttilan mukaan hyvällä sijainnilla olevan kunnan ongelmia.

– Suurten koulujen rakentaminen joka päätaajamaan vaatinee veroprosentin tason arviointia vuodesta 2024 lähtien. Tulojen pitää olla sellaisella tasolla, että kunta voi kasvaa jatkossakin.

Haasteelliseksi Anttila on kokenut keskustelun väestönkasvun suhteesta talouden tasapainoon.

Hieno ja innostava ensimmäisen vuoden matka.

– Kasvu pitää mitoittaa oikein talouden realiteetteihin nähden, hän muistuttaa.

Helpoimmalta taas on tuntunut yhteistyö eri ryhmistä tulevien valtuutettujen kanssa.

Anttila kokee pystyvänsä valtuutettuna vaikuttamaan Nurmijärven asioihin.

– Kaavoihin vaikuttaminen on vähäisintä, koska se on asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan päävastuulla.

Myös Ina Kuula (kd.) kokee yhteistyön muiden puolueiden valtuutettujen kanssa olleen antoisaa ja kehittävää.

– Lähikuukausien päätöksenteossa on otettava huomioon kunnan palveluverkoston kehittäminen ja kuntastrategian onnistuminen, kun vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Pidemmällä tähtäimellä on kehitettävä julkisesta liikenteestä toimivampaa kokonaisuutta, sekä mietittävä taajamien ja keskustojen kaavoitusta, jotta palvelut tulevat kaikille kuntalaisille mahdollisiksi, ja jotta myös yhteisöllisyyttä kunnassa voidaan lisätä, Kuula sanoo.

– Tämän myötä investointien määrä ja niistä päättäminen tulevat haasteellisiksi; mitkä toteutetaan ja mistä joudutaan karsimaan, Kuula jatkaa.

Hänen mukaansa jokainen valtuutettu pystyy vaikuttamaan omalta osaltaan päätöksentekoon.

– KD:n ryhmä on pieni, mutta asioihin, jotka koetaan tärkeiksi, panostetaan. Yhteistyössä on myös voimaa kun edistetään kuntalaisten tärkeitä, yhteisiä asioita.

Sanna Pasanen (vihr.) kuvailee ensimmäistä valtuustovuottaan mielenkiintoiseksi ja avartavaksi.

– Vaikka valtuustossa on useita puoluekantoja sekä erilaisia, joskus suorastaan vastakkaisia näkemyksiä ongelmista ja niiden mahdollisista ratkaisuista, uskon valtuutetuilla olevan vilpitön halu toimia äänestäjiensä parhaaksi, Pasanen sanoo.

Lähikuukausien päätöksenteossa hän pitää tärkeänä mittavista kouluinvestoinneista päättämistä.

– Nämä ovat kauaskantoisia ratkaisuja työntekijöiden sekä lasten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Investoinneissa on huomioitava taloudellinen tilanne, mutta samalla mietittävä tarkkaan, mistä kannattaa säästää ja mistä taas ei. Säästäminen väärässä kohdassa voi loppupeleissä tulla kalliimmaksi.

Haasteellisena Sanna Pasanen pitää päätöksenteon vastuuta useiden uudistusten ja kriisien keskellä.

– On rakennettava toimiva pohja hyvinvointialueen kanssa, kunnallisverotuksen muuttuminen hyvinvointialueiden myötä tulee vaikuttamaan kunnan talouteen ja lisää säästöpainetta. Samalla meitä koettelee energiakriisi sekä Ukrainan kriisi ja elämme vielä koronapandemian vaikutusten alla, hän luettelee.

Matti Putkonen (ps.) on hieman pettynyt ensimmäiseen valtuustovuoteensa.

– Enemmistö valituista valtuutetuista lupasi puolustaa haja-asutusalueen asukkaita. Koen jääneeni aika yksin puolustamaan heitä esimerkiksi yksityistieasioissa, Putkonen sanoo.

Toinen pettymyksenaihe on ollut valtuustokollegoiden uskalluksen puuttuminen.

– Selvä valtuuston enemmistö on erittäin tyytymätön kunnanjohtajan toimintaan. Siitä huolimatta he eivät uskaltaneet tulla tukemaan esitystäni, että meidän on vakavasti harkittava kunnanjohtajan vaihtamista, Putkonen sanoo.

Putkonen esitti viime maaliskuussa valtuuston kokouksessa kunnanjohtajan vaihtamista. Esitys ei kuitenkaan saanut vastakaikua. Seuraavana päivänä valtuustoryhmien puheenjohtajat julkaisivat yhteisen kannanoton, jossa he kertoivat, että valtuustoryhmissä ei ole keskusteltu tai käsitelty kunnanjohtajaan kohdistuvaa epäluottamusta.

Lähikuukausien päätöksenteossa on Putkosen mukaan herättävä taloudelliseen todellisuuteen ja laitettava asiat tärkeysjärjestykseen.

– Meillä on oltava rohkeutta laittaa varikolle kaikki sellaiset viherhumppa-askelmerkit, joilla nostetaan kuntalaisten ja kunnan kustannuksia. Kaikki panokset on laitettava taloutemme vahvistamiseksi ja kuntalaisten selviämiseksi energiakriisin pyörteissä.

Hän muistuttaa, että jokaisen valtuutetun on puolustettava nurmijärveläisiä.

– On häpeällistä, että kuntalaisten on sairastuttava tai kohdattava onnettomuus vain virastoaikana, koska terveyskeskusten ympärivuorokautinen päivystys on lopetettu tai oman paloaseman rakentamisesta on luovuttu.