Ehdokasasettelu päättyy 15. syyskuuta. Varsinainen vaalipäivä on marraskuussa.
Seurakuntavaalit järjestetään 20. marraskuuta. Parhaillaan on meneillään ehdokasasettelu. Se päättyy 15. syyskuuta.
Mikäli ehdokkuus kiinnostaa, Nurmijärven seurakunnan nettisivuille on koottu tietoja valitsijayhdistyksistä ja niiden yhteyshenkilöt. Heihin yhteyttä ottamalla voi päästä ehdokkaaksi.
Nettisivuilla on tällä hetkellä (tilanne torstaina) kolme valitsijayhdistystä eli Kirkko kuuluu kaikille (Keskusta), Kirkko meille jokaiselle (Kokoomus) ja Sanasta Elämään.
Viestinnän asiantuntija Timo Hormio uskoo, että lisääkin vielä tulee.
Kirkkovaltuustoon valitaan yhteensä 33 jäsentä. Valtuusto tekee seurakunnan taloutta ja viranhaltijoita koskevat tärkeimmät päätökset.
– Kirkkovaltuusto valitsee keskuudestaan jäsenet kirkkoneuvostoon. Kirkkoneuvosto on ikään kuin seurakunnan hallitus. Se vastaa seurakunnan yleisestä hallinnosta, taloudenhoidosta ja seurakunnan omaisuuden hoidosta.
Kirkkovaltuustossa keskustellaan hyvin erilaisista aiheista. Erityyppiset asiat ovat tärkeitä eri valtuutetuille.
– Yksi keskeisen tärkeä asia, johon valtuutettu voi vaikuttaa, on budjetti. Se on iso asia ja vaatii perehtymistä.
Varsinkin, kun rahaa ei ole liiemmälti käytettävissä.
– Olisi yllättävää, jos tulevana neljänä vuotena tulot lisääntyisivät. Sen vuoksi tarvitaan pähkäilyä ja arvovalintoja. Ongelmahan budjetissa on se, että siitä noin puolet koostuu palkoista ja niihin ei voi paljoakaan vaikuttaa, toteaa Timo Hormio.
Hän kertoo, että valtuustossa on aina kyselytunti ennen kokouksen alkua.
– Siellä on paikalla kaikkien työmuotojen vastaavat työntekijät. Se on tärkeä tilaisuus, koska siinä on suora kontakti toiminnalliseen puoleen. Siellä voidaan selvittää mistä jossain jutussa on kysymys.
Kirkkovaltuuston ja -neuvoston lisäksi on myös tarjolla paikkoja esimerkiksi eri johtokunnissa.
– Kuvio on samantyyppinen kuin kunnallispolitiikassa eli kun vaalit on pidetty, niin mietitään, ketä nimetään mihinkin. Lähtökohta on, että niihin valitaan vaaleissa mukana olleita.
– On siis myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät pääse kirkkovaltuustoon, mutta voivat saada jonkun muun luottamustehtävän.
Nurmijärvellä on myös useita johtokuntia, joihin valitaan jäseniä. Näitä ovat kasvatustyön sekä julistus- ja palvelutyön johtokunnat ja kiinteistöpalvelun johtokunta, johon kuuluu myös puisto- ja hautaustoimi. Lisäksi on viestintätoimikunta.
– Johtokunnissa käsitellään seurakuntaelämän pieniä ja suuria käytännönasioita.