Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vielä olisi tarvittu tukipilaria" – Elisabet II:n ura oli suorastaan uskomaton, sanoo helsinkiläinen kuninkaallisasiantuntija Niina

Kun Buckinghamin palatsi torstaina tiedotti, että lääkärit valvovat Britannian kuningattaren terveydentilaa, helsinkiläinen kuninkaallisasiantuntija Niina Puikkonen aavisti, että tosi oli kyseessä.

– Vaikka tiedote oli vähän kryptinen, ei ole koskaan aikaisemmin tiedotettu vähän kuin huvikseen. Perhe hälytettiin sinne, vahdinvaihto peruttiin, siinä oli monta sellaista asiaa, että ajattelin, että se on nyt menoa, kamalaa.

Puikkonen on seurannut kuninkaallisia yli 20 vuotta. Vaikka kuningatar Elisabet II oli jo 96-vuotias, hänen poismenonsa oli Puikkoselle yllätys ja järkytys.

– Hän on ollut aina siinä ja on ollut vain yksi. Onhan tämä järkyttävän suuri muutos kaikille.

– Olisimme vielä pari vuotta tarvinneet. Juuri on ollut koronat ja nyt energiakriisi ja muuta. Vielä olisi tarvittu tukipilaria, joka olisi sanonut, että kaikki järjestyy. Koronan aikanahan Elisabet lähetti videotervehdyksiä ihmisille, että kaikki järjestyy ja vielä palataan normaaliin. Luulen, että Britannian kansakin olisi vielä tarvinnut sitä..

"Kuningatar Elisabet oli kuin Kekkonen punkkareille" – Brittimuusikot vihasivat Thatcheria mutta pitivät kuningattaresta

Elisabet II:n merkitys on ollut Puikkosen mukaan valtava.

– Hän on ollut oman sukunsa matriarkka, päähenkilö. Ja kun puhutaan kuninkaallisista, onhan hän ykkönen, se ensimmäinen, jota ihmiset miettivät. Hän oli todellinen kuningatar. Hän syntyi kuninkaalliseen perheeseen, kasvoi siihen ja hän ehti olla siinä 70 vuotta. Hän oli loppuun asti töissä.

Hän kuitenkin edusti tiettyä pysyvyyttä ja varmuutta.

Niina Puikkonen

Vain muutamaa päivää ennen kuolemaansa kuningatar myönsi eron entiselle pääministerille Boris Johnsonille ja nimitti uuden pääministerin Liz Trussin.

– Hän ei todellakaan ollut päivääkään eläkkeellä! Hän sai joka päivä punaisen laatikon paperia, jossa on hallituksen tiedoksiannot. Hän on kuulemma loppuun asti lukenut ne ja hoitanut homman. Onhan se aika uskomatonta, Puikkonen toteaa

Niina Puikkonen on suunnitellut muistavansa edesmennyttä kuningatarta ainakin katsomalla tämän hautajaiset, joiden hän veikkaa olevan ensi perjantaina tai lauantaina.

– Parin ystävän kanssa puhuttiin, että kyllä me viikonloppuna ainakin maljan nostamme kuningattarelle, tietenkin. Onhan hän tehnyt merkittävän uran ja hän oli todellinen "boss lady". Hän jätti mielettömän perinnön ja teki 70 vuotta Britannian hyväksi kaikkensa.

Puikkonen toteaa, että Elisabet II luotsasi Britannian 50-luvulta 2020-luvulle.

– Vaikka maailma on muuttunut ja hän muuttui sen mukana, hän kuitenkin edusti tiettyä pysyvyyttä ja varmuutta. Suurin osa briteistä on elänyt vain hänen aikanaan.

Puikkosen mielestä oli selvää, että Elisabet rakasti Britanniaa ja tehtäväänsä.

– Hän antoi oman itsensä kaikkien käyttöön. Se kyllä jää hänen perinnökseen.

70

Kuningatar Elisabet ehti hallita 70 vuotta.

Kuninkaaksi noussut Charles ei aina ole ollut kovin suosittu, mutta Puikkonen uskoo tästä tulevan hyvä kuningas. Puikkonen muistuttaa, että Charles on puhunut esimerkiksi ilmastonmuutoksesta jo 30 vuotta ja hänellä on oma luomutila.

– Luulen, että hänestä tulee arvojohtaja.

Puikkonen on kuitenkin samaa mieltä kuin Britannian pääministeri, joka on kehottanut antamaan uudelle kuninkaalle aikaa.

– Heillähän on valtava suru perheessä. He eivät ole menettäneet vain kuningatarta, vaan he ovat menettäneet äidin, isoäidin, isoisoäidin.

Puikkonen uskoo, että Charlesilla on täysi työ saada perhe tokenemaan kuningattaren menetyksestä. Kuninkaalla ei kuitenkaan ole aikaa pelkkään suremiseen, vaan hänen velvollisuutensa alkoivat heti.

– Nythän on jo ilmoitettu, että kuningas saapuu tänään Lontooseen velvollisuuksien pariin. Hän vietti vain eilisillan Balmoralissa. Onhan se aika kova paikka, olet juuri menettänyt äitisi, joka on ollut elämässäsi 73 vuotta, ja sitten sinulle lankeavat kaikki velvollisuudet.