Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsia joutunut jopa sairaalaan – Enterovirusta on nyt liikkeellä tavallista enemmän

Enterovirusta on nyt liikkeellä tavanomaista enemmän, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen enterovirustapausten määrä on alkanut lisääntyä tänä vuonna tavanomaista aiemmin.

Viime vuonna laboratoriovarmistettuja enterovirustapauksia ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 243. Tänä vuonna tapauksia on ollut 217, ja määrän odotetaan vielä kasvavan.

Myös viruksen aiheuttamia enterorokkotapauksia on raportoitu tavanomaista enemmän ympäri Suomea.

Suurin osa tapauksista on lieväoireisia, mutta ainakin Turussa lapsipotilaita on joutunut hengenahdistusoireiden vuoksi myös sairaalahoitoon. Näillä potilailla on todettu enterovirus D 68, joka aiheuttaa yleensä vain lieviä hengitystieoireita, mutta joskus myös hengenahdistusta tai keuhkokuumetta.

Enterovirukset aiheuttavat hengitystieoireita, vatsaoireita ja enterorokkoa. Harvinaisempia enteroviruksen aiheuttamia tauteja ovat sydänlihastulehdus ja aivokalvontulehdus, jonka tavallisimmat oireet ovat kuume, päänsärky ja niskajäykkyys.

Suurin osa enterovirusinfektioista on lieväoireisia ja paranevat itsestään 1–2 viikossa. Vuosittain esiintyy myös vakavia taudinkuvia.

Yleensä enterovirukset aiheuttavat oireita lapsilla, mutta myös nuoret ja aikuiset voivat saada tartunnan ja oireita.

Enterovirukset tarttuvat ulosteesta käsiin ja käsistä suuhun tai pisaratartuntana. Tehokkain tapa estää tartuntoja on huolellinen käsihygienia, johon kuuluu käsien pesu saippualla ja runsaalla vedellä.

Enterovirukset ovat hyvin yleisiä, ja saman kauden aikana voi väestössä kiertää jopa kymmeniä erilaisia virustyyppejä, joiden aiheuttama taudinkuva vaihtelee. Kerran sairastettu tauti suojaa sairastumiselta saman virusalatyypin aiheuttamaan infektioon, mutta myöhemmin voi sairastua toisen alatyypin aiheuttamaan infektioon.