Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suolistosyöpien seulonnat alkoivat, ensimmäiset kutsukirjeet lähtevät syyskuussa yli 60-vuotiaille

Tänä vuonna kutsun saavat 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat.

Suolistosyövän seulonnat ovat käynnistyneet Suomessa. Seulonnan tavoitteena on havaita suolistosyöpä jo oireettomassa varhaisvaiheessa ja siten vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia.

Seulonnat alkavat 60–68-vuotiaiden ikäryhmästä, ja laajenevat vähitellen koko kohdeväestöön eli 56–74-vuotiaisiin, kerrotaan Keusoten tiedotteessa.

Keusotessa ensimmäiset seulottavat saavat kutsukirjeen syyskuussa. Seulontanäyte otetaan kotona ulosteesta ja postitetaan palautuskuorella analysoitavaksi.

Suolistosyöpä on yhteisnimi paksu- ja peräsuolen syöville. Se on kolmanneksi yleisin syöpätauti Suomessa. Suurin osa suolistosyövistä kehittyy suolen limakalvon hyvänlaatuisista kohoumista eli polyypeista.

Kasvaimet kehittyvät pahanlaatuisiksi yleensä huomaamattomasti, sillä polyypit eivät useinkaan aiheuta minkäänlaisia oireita. Koska suolistosyövän oireet puuttuvat alussa usein kokonaan tai ne ovat epämääräisiä, jää syöpä herkästi havaitsematta.

Suolistosyövän seulonnan tarkoitus on havaita suolistosyöpä oireettomassa varhaisvaiheessa, jolloin se on todennäköisemmin parannettavissa.

Seulontojen tavoitteena on näin vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia. Varhain todettu syöpä on myös helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä.

Seulontaan kutsutaan parillisia vuosia täyttävät kahden vuoden välein. Vuonna 2022 seulotaan 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat.

Seulonnat laajenevat vähitellen ikäryhmittäin niin, että vuodesta 2031 alkaen ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli 56–74-vuotiaisiin.

Seulontatesti on immunokemiallinen ulosteen veritesti (FIT), jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja toimitetaan laboratorioon tutkittavaksi.

Tätä varten seulottavat saavat välineistön, tarkemmat ohjeet, esitietolomakkeen ja valmiiksi maksetun palautuskuoren suoraan kotiinsa.

Näytteen ottaminen tai toimittaminen tutkittavaksi laboratorioon ei edellytä ajanvarausta. Seulonta on osallistujalle maksuton.

Seulottava saa vastauksen testistään kirjeitse. Jos näytteessä ei ole havaittu verta, saa seulottava uuden seulontakutsun noin kahden vuoden kuluttua. Jos on tarvetta jatkotutkimuksille, seulontahoitaja on yhteydessä näihin henkilöihin puhelimitse.

Kutsukirjeen lähettämisestä ja palautettujen näytteiden analysoinnista vastaa HUS Diagnostiikkakeskuksen seulontapalvelut.