Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sadoilla tuhansilla suomalaisilla on näitä veroja rästissä yhteensä yli 147 miljoonaa euroa – Viivästyskorko alkaa juosta heti

Sadoilla tuhansilla suomalaisilla on rästissä kiinteistö- tai jäännösveroja yhteensä yli 147 miljoonalla eurolla.

Kiinteistöverosuorituksia uupuu 330 000 ihmisellä, jäännösveroja 180 000:lla, Verohallinto tiedottaa. Kiinteistöveroja puuttuu verottajan kassasta kaikkiaan 49 miljoonaa euroa, mätkyjä peräti 98 miljoonaa.

Kiinteistöveroja on rästissä 10 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna, mutta mätkyjä saman verran enemmän.

Osa verovelallisista on maksanut kiinteistö- tai jäännösverostaan osan, muut eivät ole maksaneet ensimmäistäkään erää.

Ihmiset maksavat kiinteistöveron harmillisen usein vasta eräpäivän jälkeen.

Ylitarkastaja Mari Kleemola, Verohallinto

– Ihmiset maksavat kiinteistöveron harmillisen usein vasta eräpäivän jälkeen. Tämä voi johtua siitä, että maksupäivät ehtivät unohtua, kun päätös kiinteistöverosta tulee useita kuukausia ennen ensimmäistä eräpäivää, sanoo tiedotteessa ylitarkastaja Mari Kleemola Verohallinnosta.

Myöhässä maksettuihin veroihin lisätään 7 prosentin viivästyskorko, jota alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen.

Jos huomaa omien verojensa eräpäivän jo menneen, Kleemola kehottaa tarkistamaan ajantasaiset maksutiedot OmaVerosta.

Verohallinto muistuttaa, että se ei käytä veronpalautuksia automaattisesti kiinteistöveron maksamiseen.

– Kiinteistövero pitää maksaa OmaVerosta löytyvillä maksutiedoilla, vaikka loppuvuodesta olisi tiedossa veronpalautusta. Jos taas henkilöllä on verorästejä pidemmältä ajalta, ne toki pidätetään palautuksista.

Verohallinto kehottaa kiinteistönomistajia tilaamaan laskut e-laskuina, jotta maksupäivät eivät unohdu. E-laskun voi tilata omassa verkkopankissa, ja tilaus pitää tehdä vähintään kolme viikkoa ennen laskun eräpäivää.

Tänä syksynä verottaja lähettää osalle kiinteistönomistajista tekstiviestin, jossa kehotetaan tilaamaan e-lasku. Kyse on kokeilusta, jolla etsitään parhaita tapoja kiinteistöveron maksupäivien muistamiseksi. Viime viikolla viesti kilahti noin 7 500 kiinteistönomistajalle, joiden kiinteistöveron toinen eräpäivä on lokakuussa.

Tekstiviesteissä lähettäjänä on Vero Skatt. Verohallinto muistuttaa, että sen lähettämissä tekstiviesteissä ei koskaan ole linkkejä eikä niissä pyydetä asiakkailta tietoja. Viestit, joissa on linkki tai joissa pyydetään tietoja, ovat huijauksia.