Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunnanhallitus esittää hallinto-oikeudelle kahden valituksen hylkäämistä yksityistieasiassa

Helsingin hallinto-oikeus on pyytänyt Nurmijärven kunnan lausuntoa kunnanvaltuuston 25.5.2022 antamaan päätökseen liittyvässä valitusasiassa.

Valituksia on jätetty kaksi kappaletta päätöksestä, joka koskee kunnan yksityistieavustusten avustusjärjestelmän kehittämistä ja myöntämisehtoja.

Ensimmäisessä valituksessa vaaditaan, että hallinto-oikeus kumoaa valituksen kohteena olevan päätöksen lainvastaisena ja velvoittaa Nurmijärven kunnan korvaamaan tiekunnan oikeudenkäyntikulut hallinto-oikeudessa.

Valittaja katsoo muun muassa, että kunnan päätös kieltää yksityistielain mukaisen käyttömaksun perimisen ja on siten vastoin uuden yksityistielain esitöistä ilmeneviä periaatteita. Lisäksi päätös asettaa tiekunnat sekä yksityistien käyttäjät eriarvoiseen asemaan.

Toisessa valituksessa vaaditaan oikaisua kunnanvaltuuston päätökseen. Valittajat katsovat, että päätös loukkaa sekä kuntalaisten, että tiekuntien yhdenvertaisuutta ja on yksityistielain vastainen.

Nurmijärven kunta katsoo, että valitukset tulee hylätä. Perusteluna on muun muassa se, että yksityistielain perusteella tien käytöstä suoritettavan maksun periminen voidaan kieltää tien kunnossapitoa koskevassa avustuspäätöksessä.

Lisäksi todetaan, että kunnanvaltuuston harkintavaltansa mukaisesti päättämät, lakiin perustuvat yleiset avustusehdot eivät ole yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisia.

Yhdenvertaisuus varmistetaan kussakin yksittäisessä avustuspäätöksessä, josta hakijalla on muutoksenhakuoikeus.

Kunnan lausunnossa todetaan myös, että avustusehdot eivät estä tiekuntaa valitsemasta, periikö se käyttömaksun yksityistielain 28 pykälässä tarkoitetussa tilanteessa vai hakeeko se kunnan avustusta. Vastaavanlaisia avustusehtoja on monessa muussa kunnassa ja myös aiempi KHO:n oikeuskäytäntö on katsonut vastaavanlaisen avustusehdon lainmukaiseksi.

– Kysymys oikeudesta periä käyttömaksu palveluliikenteestä on lisäksi vireillä käräjäoikeudessa eikä sellaista muutenkaan ratkaista hallinto-oikeudessa. Avustusehdot ovat samat kaikille päätetyn luokittelun mukaisesti, eivätkä avustusehdot koske suoraan yksityisteiden käyttäjiä vaan tiekuntia, kunnanhallitus toteaa lausunnossaan.

Kunnanhallituksen päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Jouni Maijala (ps) esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun. Perusteluna se, että lausunnot ovat puutteellisia ja vaativat tarkennuksia yhdenvertaisuuden osalta.

Palautusesityksestä äänestettiin. Maijalan esitystä kannatti ainoastaan Ritva Örling (ps). Näin ollen kunnanhallituksen esitys tuli keskustelujen jälkeen hyväksytyksi.

Jouni Maijala jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Perusteluna hänellä oli se, että lausunnot ovat puutteellisia ja vaativat tarkennuksia yhdenvertaisuuden osalta.