Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven perusopetuksen ja lukion opettajista noin 10 prosenttia on epäpäteviä

Eniten ei-kelpoisia on sijaisten ja määräaikaisten opettajien joukossa.

Keskustelu pätevistä ja epäpätevistä opettajista nostaa syksyisin koulujen alkaessa päätään. Nurmijärven Uutiset kysyikin Nurmijärven kunnan sivistysjohtaja Tiina Hirvoselta, millainen tilanne on tämän syksyn osalta.

Nurmijärven kunnan koulutuspalveluissa työskentelee Hirvosen mukaan tällä hetkellä 478 opettajaa. Luku pitää sisällään perusopetuksessa sekä lukiossa työskentelevät opettajat. Kaikista heistä ei-kelpoisia eli muodollisesti epäpäteviä on 10,5 prosenttia.

– Eniten ei-kelpoisia on sijaisissa ja määräaikaisissa opettajissa, Hirvonen kertoo.

Tilanne on ongelmallinen, kun opettaja peruu tulonsa viime tipassa ennen lukuvuoden alkua.

Nurmijärven perusopetuksessa ja lukiossa työskentelee 149 opettajaa, jotka ovat joko sijaisia tai määräaikaisia. Tuosta määrästä 31 prosenttia on ei-kelpoisia.

Kaikkiin aineisiin ei Hirvosen mukaan yksinkertaisesti saada kelpoisuusvaatimukset täyttäviä opettajia. Ongelmallinen tilanne on myös silloin, kun opettaja peruu tulonsa viimetingassa ennen lukuvuoden alkamista.

– Silloin on todella vaikeaa saada sijaista, ja tilanne joudutaan ratkaisemaan parhaalla mahdollisella tavalla. Joudumme pohtimaan muun muassa sitä, pätkitäänkö lukuvuosi siten, että opettaja vaihtuu kesken kaiken, vai onko parempi, että sama tuttu aikuinen opettaa lapsia ja nuoria koko lukuvuoden ajan. Etenkin luokanopettaja on lapselle tärkeä henkilö, samoin mahdollisimman ehjä koulupolku.

Tiina Hirvonen korostaa sijaisten toiminnan tukemista ja siitä huolehtimista, että oppilaat saavat sellaista opetusta, jota heillä on oikeus saada. Tukemisen keinoja ovat tiimityö toisen saman vuosiluokan opettajan kanssa sekä erityisopettajan ja rehtorin tuki.

Nurmijärven koulutuspalveluissa työskentelevillä sijaisilla ja määräaikaisilla on Hirvosen mukaan monenlaisia koulutustaustoja yliopistotutkinnosta lähtien.

– Totta kai sillä on merkitystä, että on ammattiin kuuluva koulutus, Hirvonen toteaa.