Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jaakko Haanpää tavoittelee EM-mestaruutta Turkin potkunyrkkeilykisoista – "Pitää varautua ottamaan todella tiukkoja matseja"

Nurmijärveläinen 19-vuotias Jaakko Haanpää palvelee parhaillaan Puolustusvoimissa Santahaminassa. Hän aloitti huhtikuussa vuoden mittaisen pestin varusmiehenä urheilukoulussa, joka on tarkoitettu huippu-urheilijoille. Urheilukouluun otetaan 80 parasta urheilijaa kahdessa eri aloituserässä.

– Aloituskausi valitaan niin, ettei kilpailukausi ole menossa juuri silloin. Kesälajien urheilijat aloittavat syksyllä ja talvilajien keväällä kisakauden jälkeen, juuri reserviupseerikurssille päässyt Haanpää sanoo.

Tällä hetkellä nuorella miehellä on 30 päivän loma, josta kaksi viikkoa on peruslomaa ja toiset kaksi urheiluvalmennusta.

Puolustusvoimien palveluksessa olevaa potkunyrkkeilijää ei pelota sodan mahdollisuus Suomessa.

– Valmiutta on nostettu, turvallisuusstatus on nyt eri. Santahaminan portilla kysytään aina kulkuluvat, niiden suhteen on tiukempi politiikka.

Haanpään mukaan Ukrainan sota lisää pientä jännitettä ja tekee sodasta ajankohtaisen.

– Sotaharjoituksissa miettii, että tämä voisi olla aito tilanne. Itsellä se nostaa motivaatiota oppia. En kuitenkaan pelkää, koska olen nähnyt miten vahvat Puolustusvoimat Suomella on. Olo ei ole yhtään turvaton, Suomella on vahva kyky puolustaa itseään. Olen iloinen, että olen päässyt näkemään sen armeijassa, Haanpää sanoo.

Kirkkain unelma on UFC-mestaruus.

Puolustusvoimissa palveleminen ei ole vähentänyt Haanpään mahdollisuutta treenata potkunyrkkeilyä, päinvastoin.

– Treenejä on vähintään yhtä usein kuin ennen armeijan aloittamista. Nyt niille on myös paremmin aikaa, kun ei tarvitse keskittyä kouluun.

Potkunyrkkeilyn EM-kisat kisataan 12.–20. marraskuuta Turkissa. Haanpään ykköstavoite on selvä – Euroopan mestaruus. Omassa sarjassaan hän on jo nyt viidennellä sijalla potkunyrkkeilyn maailmanrankign-listalla.

– Kaikki korjausliikkeet on tehty ja treenattu valmiiksi, miten vastustajan saa voitettua.

Vaikka Haanpää lähtee hakemaan kirkkainta mitalia, hän tietää ettei ole voittamaton.

– Pitää varautua ottamaan todella tiukkoja matseja. Turkissa oli todella tiukka kisa viimeksi.

Pahin vastustaja löytyy Saksasta. Hän on Yero Ndiaye, jolle Haanpää hävisi viimeksi.

– Ottelutyyli ratkaisee paljon. Tuossa ottelussa lähiottelu oli itselläni heikkous, mutta nyt sekin on nyt kunnossa.

Haanpää on omasta mielestään säästynyt hyvin loukkaantumisilta, vaikka välillä otteluissa saa koviakin iskuja. Kipua ei kuitenkaan tunne ottelun aikana.

Haanpää vaihtui seuransa tammikuussa Keravalta Järvenpään Kehäkarhuihin. Aikaisemmin hänellä oli paljon itsenäisiä treenejä, nyt hänellä on kilpailuryhmässä harjoitusohjelma. Lajiharjoitukset ovat kuudesti viikossa, jonka lisäksi Haanpää tekee aamuherättylejä kropalleen.

– Pääpaino on nyt ohjatussa harjoittelussa.

Haanpään haaveissa on Wako pro -mestaruustitteli sekä ammattilaisten maailmanmestaruus. Hän on omassa sarjassaan Suomen ykkönen potkunyrkkeilyssä. Ensi vuonna hän aikoo kisata myös vapaaottelussa.

– Töitä ei tarvitse tehdä niin paljon muilla osa-aluille, kun peruspohja on jo kunnossa.

Haanpään kirkkain unelma on UFC-mestaruus, joka kytee miehen takaraivossa.

– Olen tehnyt tänä vuonna läpimurron kansainvälisissä turnauksissa. Isoin syy on seura, jossa on jo ennalta maailmanmestareita. Teen niitä asioita, jotka vievät unelmia kohti. Jos haluaa olla paras, niin pitää treenata parhaassa seurassa, Haanpää sanoo.