Energiakriisi on nostanut uimahallit ja niissä mahdollisesti tehtävät säästötoimet julkiseen keskusteluun. Monessa paikassa on pohdittu esimerkiksi uimahallien saunojen sulkemista säästökeinona.
– Rajamäen Uimahallin tilanne sähköenergian suhteen on hyvä. Meillä on sähkösopimus voimassa vuoden 2023 loppuun asti, eikä kovaa painetta sähköenergian hinnan nousun vuoksi siksi ole, kertoo Rajamäen Uimahallin toimitusjohtaja Juha Ahonen.
Ahosen mukaan Rajamäen Uimahallin suurin kuluerä on rakennuksen ja veden lämmitys. Kakkosena tulee sähkö ja kolmantena vedenkulutus. Sekä uimahallirakennus että altaat lämpenevät kaukolämmöllä.
– Rajamäen Uimahalli ostaa yhtenä Nurmijärven kunnan tytäryhtiönä kaukolämmön ja sähköenergian Nurmijärven Sähköltä. Kaukolämmön yksikköhinta on tällä hetkellä järkevällä tasolla, Ahokas kertoo.
Kaukolämmön hintaan on Ahosen mukaan kohdistunut korotuspaineita vuosien ajan, ja viimeksi hintaa nostettiin elokuussa 17 prosentilla. Tällä hetkellä on mahdotonta ennustaa, onko kaukolämmön hintaan tulossa muutoksia vuonna 2023. Uimahallin ensi vuoden budjettiesityksessä onkin varauduttu siihen, että hinta voi pahimmillaan nousta 20 prosentilla.
Vuonna 2021 Rajamäen Uimahalli kulutti kaukolämpöä 2076,20 MWh ja sähköä 95465528 kWh. Rahaa lämpöenergiaan kului 126 000 euroa, sähköön 112 000 euroa ja altaiden lämmitykseen 61 000 euroa.
Uimahallilla on pohdittu keinoja tulevaa talvea helpottamaan, mutta päätöksiä ei vielä ole.
– Ison altaan ja hyppyaltaan lämpötilaa, joka on nyt 27 astetta, voisi pudottaa puolella asteella. Lämminvesi-, monitoimi- ja lastenaltaan lämpötilaa ei voi pudottaa nykyisestä 32 asteesta, Ahonen sanoo.
Nyt kaikki hallin saunat lämpiävät arkisin aamu yhdeksästä ilta yhdeksään ja viikonloppuisin kymmenestä seitsemään. Naisten- ja miestenpuolella on kummallakin oma sähköllä lämpiävä kiuas sekä höyrysauna. Erityispuolella oleva sauna ja tilaussauna lämpiävät tilauksesta.
– Aamulla normisaunat voisi pistää lämpiämään 2-3 tuntia nykyistä myöhemmin, ja käyttää tuona aikana vain höyrysaunoja, Ahonen miettii.
– Arki-illan ja viikonlopun viimeisen tunnin uimahallimaksu voisi olla hyvin pieni, jolloin ihmiset eivät välttämättä lämmittäisi omia saunojaan, vaan tulisivat meille saunaan. Sillä voisi olla vaikutusta energiankulutuksen ruuhkahuippuihin.