Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue karsii toimipisteverkkoaan – säästötavoite 2,5 miljoonaa euroa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen kehittämis- ja tulevaisuuslautakunta on valmistellut vuosille 2023-2027 investointisuunnitelman, joka pitää sisällään sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen investointeja vastaavat sopimukset, omaisuuden luovutukset ja sopimusten lakkaamiset mukaan lukien vuokratiloista luopumiset.

Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunnan kokouspöytäkirjasta selviää, että palvelujen verkosto tulee päätöksentekoon alkuvuoden 2023 aikana.

”Toimipisteverkoston karsimisella on arvioitu saavutettavan noin 2,5 miljoonan euron säästö vuonna 2023. Lisäksi nyt on jo tiedossa hallinnon tilojen väheneminen, joten kaikkiaan lakkaavien vuokrasopimusten arvon on arvioitu vuonna 2023 olevan noin 2,9 miljoonaa euroa ja koko ohjelmakaudella noin 3,8 miljoonaa euroa.”

Päätös tulee olemaan varmasti vaikea.

Mitä toimipisteitä suunnitellaan karsittaviksi?

– Vielä emme ole käyneet keskustelua toimitilatasolla, kertoo hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Helinä Perttu ja korostaa, että vasta on asetettu tavoite, mutta tiekartta siihen, miten tavoitteeseen päästään puuttuu.

Onko olemassa olevassa palveluverkossa niin ilmeisiä säästökohteita, että Keski-Uudenmaan kunnat pystyvät karsimaan toimipisteitä yksimielisesti?

– Päätös tulee olemaan varmasti vaikea. Toivon kuitenkin, että keskustelussa huomioidaan, että palveluja ei ole sidottu tiloihin, esittää Perttu ja täsmentää, että palveluja voidaan ja on toisinaan perusteltuakin tuottaa muualla.

Pertun mukaan tällaisia palveluja ovat muun muassa lasten ja vanhusten palvelut.

– Jos joistain toimitiloista luovutaan, niin samalla mietitään, mitkä olisi ne lähipalvelut, joiden saavutettavuus säilyisi asukkaille kohtuullisena. Pidän tärkeänä, että lastenneuvola ja ikäihmisille suunnattuja palveluita tarjotaan jatkossakin lähipalveluina. Tilojen paremmalla yhteiskäytön suunnittelulla voitaisiin löytää uusia viisaita ratkaisuja, joista on hyvä esimerkki lasten pop up-hammastarkastuksien vieminen kouluihin. Kouluille integroidut palvelut olisivat nykyistäkin helpommin saavutettavissa.

Investointisuunnitelmassa esitetyt varsinaiset investoinnit ovat lähinnä ict-investointeja.