Potilasturvallisuuslaki, pakkolaki vai orjalaki? Vai jotain ihan muuta? Niin tai näin: maanantaina eduskunnassa äänin 109–38 hyväksytty potilasturvallisuuslaki herättää edelleen tunteita sosiaalisessa mediassa.
Potilasturvallisuuslain keskeistä sisältöä on se, että hoitajia voidaan määrätä töihin myös työtaistelun aikana. Hoitajille voisi tulla työmääräys myös silloin, jos potilaat joutuvat henkilöstövajeen takia hengenvaaraan tai heidän terveytensä vaarantuu vakavasti. Laki koskee tehohoitoa ja kotihoitoa mutta myös muuta kriittistä terveydenhuoltoa, kuten ensihoitoa ja synnytyksiä.
Pohtimista asia tuotti myös kansanedustajille. Esimerkiksi vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski jätti äänestämättä. Lohikoski avasi ratkaisuaan Facebookissa.
– Miksi en tänään paina jaa tai ei? En ole tänään poissa eduskunnasta, vaan olen läsnä, mutta en aio äänestää täysistunnon äänestyksessä suojelutyölain puolesta. En myöskään äänestä hallituksen esitystä vastaan, koska hallituspuolueen kansanedustajana en äänestä opposition mukana. Ay-taustaisena toimijana en voi äänestää työntekijöiden työtaisteluoikeuden heikentämisen puolesta. En silti äänestä puolueeni edustajien neuvottelemaa kompromissia vastaan, Lohikoski perusteli.
Yli 50 kansanedustajaa jättäytyi äänestyksestä pois. Myös tämä yksityiskohta on kuumentanut tunteita.
– Yli 50 kansanedustajaa päätti Pilatuksen tavoin pestä kätensä ja olla poissa, kun eduskunta sääti orjalaista. Kaikki he ja JAA-äänestäneet ovat vastuussa siitä, että hoitajilla ei ole Suomessa oikeutta työtaisteluun. Hävetkää, kommentoi Twitterissä "päivystäväksi ay-aktivistiksi" itseään kutsuva Teemu Hiilinen.
Perussuomalaisten europarlamentaarikon Laura Huhtasaaren sisko, Twitterissä siskonsa tapaan yhteiskunnallisesti kantaaottava Saara Huhtasaari ihmetteli puolestaan kokoomuksen roolia. Huhtasaari innostui twiitissään tyypittelemään kokoomuksen peräti vasemmistopuolueeksi.
– Onko nyt niin, että pakkolaki meni läpi kokoomuksen tuella? Kokoomuksella on muiden vasemmistopuolueiden kanssa ihme tarve kontrolloida sekä rajoittaa kansalaisten vapauksia, Huhtasaari kirjoittaa.
Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen myös ymmärtää potilasturvallisuuslain puolesta äänestäneiden näkemykset – osittain.
– Ymmärrän täysin hoitajien tuskan. Täysin en ymmärrä pakkolain tarvetta. Vielä huonommin ymmärrän sitä, että osa lakia tulisesti vastustavista ei selvästikään ole lukenut lakia eikä ymmärtänyt sitä. Tai on ymmärtänyt tahallaan väärin.
Anu Peltonen ihmettelee, onko valtiolla jatkossa oikeus samalla logiikalla pakottaa kansalainen valitsemalleen alalle töihin.
– Miten fucked up se olisi jos alanvaihtoni jälkeenkin valtio voisi pakottaa mut millon vain esimerkiksi ajamaan pizza-autoa rangaistuksen uhalla? Tai Muumimaailmaan myymään hattaraa ja Liedon Nesteelle leipomaan sokerimunkkeja. Tai vetämään mainosprojekteja insinöörifirmoille, Peltonen hämmästelee.