Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnin pituinen sähkökatko ei rasita kylmätuotteita liikaa – "Olennaista on ennakointi ja sähkökatkojen ennaltaehkäisy"

Sähkön hinnalla ei ole tuotteiden saatavuuteen tällä hetkellä vaikutusta.

Sähkön hinnan kallistuminen on tuonut sähkökatkojen mahdollisuuden pöydälle. Mahdollisten sähkökatkojen on arvioitu kestävän kaksikin tuntia. Kaupoissa tähän on varauduttu niin kuin energian säästöön ylipäätään.

– Energiatehokkuus on sisäänrakennettu toimintaamme. Tarkkailemme ja mittaamme energiankulutustamme tarkasti ja teemme energiatehokkaita valintoja. Kylmälaitteissamme on ollut kannet alusta asti, Lidlin kiinteistöpäällikkö Arttu Puhakka sanoo.

Kun myymälöitä remontoidaan, laitteet vaihdetaan energiatehokkaammiksi ja valaistuksen energiankulutus pidetään minimissä käyttämällä led-lamppuja.

– Olemme aina sammuttaneet mainosvalot myymälän aukioloaikojen ulkopuolella. Saimme ensimmäisenä Suomessa energiatehokkuuden ISO 50001 -sertifikaatin kaikille myymälöillemme jo vuonna 2016, Puhakka sanoo.

Puhakan mukaan usean Lidlin katolla on aurinkopaneelit, jotka tuottavat osan myymälän energiatarpeesta. Yöaikaan pakkasvarastot jäädytetään niin kylmäksi, että päivän kulutuspiikkien aikaan sähköä kuluu vähemmän. Jakelukeskuksissa hyödynnetään kylmätilojen jäähdytyksestä syntyvää hukkalämpöä muiden tilojen lämmityksessä.

– Vaikka olemme valmiiksi tehokkaita energiankäyttäjiä, etsimme aktiivisesti keinoja kulutuksen optimoimiseksi edelleen, Puhakka sanoo.

Ennakoivaa toimintaa on tarkennettu.

Lidlissä ollaan Puhakan mukaan varauduttu mahdollisiin sähkökatkoihin myöhemmin pidettävillä koulutuksilla sekä toimintaohjeilla sähkökatkoja varten.

–  Nyt kun tiedämme, että sähkökatkot ovat mahdollisesti ennakoitavissa ensi talvena, niin ohjeita ja ennakoivaa toimintaa on tarkennettu. Ennen sähkökatkoa ja myymälän sulkeutumista muun muassa laskemme kylmäkalusteiden verhot alas, järjestämme varavalaistuksen sekä tiedotamme asiakkaitamme. Haluamme varmistaa, että mahdollisista sähkökatkoista olisi mahdollisimman vähän vaivaa asiakkaillemme ja asiointi olisi mahdollisimman sujuvaa.

Puhakka sanoo kylmälaitevalmistajien antaman tiedon mukaan heidän kylmäkalusteissa olevien tuotteiden kestävät hyvin neljän tunnin sähkökatkon.

– Juomia meillä on aina ollut rajallinen määrä kylmässä, mutta selvitämme myös mahdollisuuksia tehostaa juomien säilytystä entisestään.

– Tässä vaiheessa ajattelemme, että niin meidän kuin muun yhteiskunnan voimavarat tulisi kohdentaa erityisesti sähkökatkojen ennaltaehkäisyyn selvittämällä ja toteuttamalla omaehtoisia sähkönsäästötoimia. Olemme arvioineet, että voimme lyhytaikaisilla poikkeustoimilla alentaa omaa sähkönkulutustamme lyhytaikaisesti jopa 20 %. Kesän ja syksyn aikana olemme muun muassa uusineet yleisvalaistuksemme led-pohjaiseksi ja täten pienentäneet valaistuksen osalta sähkönkulutusta noin 40%, Klaukkalan K-Citymarketin kauppias Tomi Huuho sanoo.

Kauppojen kassa- ja turvajärjestelmät ovat Huuhon mukaan varmennettuja.

– Normaalin ohjeistuksen ja koulutuksen lisäksi varmistamme syksyn mittaan tehostetusti, että kaupan toiminta erilaisissa häiriötilanteissa on ohjeistettu ja harjoiteltu, hän sanoo.

Tuotteiden kelpoisuus varmistetaan Huuhon mukaan seuraamalla tuotelämpötiloja kuten tähänkin asti. Mikäli sähkökatkoja kaavaillaan, on tärkeää miettiä niiden pituutta: hävikin ehkäisyn ja asiakaspalvelun näkökulmasta kauppa selviää tunnin mittaisesta sähkökatkosta huomattavasti paremmin kuin julkisuudessa väläytellyistä jopa kahden tunnin mittaisista katkoksista.

– Tässäkin tapauksessa olennaista on ennakointi ja sähkökatkojen ennaltaehkäisy hyvällä yhteisellä suunnittelulla ja valmistautumisella. Olemme arvioineet oman tehonrajoitusmahdollisuutemme jopa 20 prosenttiin. Mikäli koko Suomen sähkönkulutusta voitaisiin alentaa esimerikiksi 5–10 % vaikutus olisi mittava eikä tarvetta sähkökatkoille välttämättä edes olisi, Huuho sanoo.

K-Citymarketissa on selvitelty mahdollisia uusia sähkönsäästökeinoja syksyn ja talven sähkönsäästötalkoita varten.

–  Ennakoivilla toimilla haluamme varautua pienentämään sähkön kulutushuippuja ja osallistua mahdollisen sähköpulan ja sähkökatkojen ennaltaehkäisemiseen. Yhtenä pohdinnassa olevista kohteista on nimenomaan kylmästä myytävät, mutta ei kylmäsäilytystä vaativat virvoitusjuomat. Osa kaupoista on jo rajoittanut kylmästä myytävien juomien määrää.

Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä isoa riskiä siitä, että tuotteiden saatavuus heikkenisi.