Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiintiöpakolaisten paikkoja lisätään – jatkossa kunta vastaanottaa 15 henkilöä joka vuosi

Nurmijärvellä aiotaan nostaa kiintiöpakolaisten määrää. Asiasta päätti hyvinvointilautakunta kokouksessaan viime viikolla.

Hyvinvointilautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle että, kuntapaikkojen määrää nostetaan niin, että kunta vastaanottaa jatkossa 15 henkilöä joka vuosi kuntapaikoille vuodesta 2023 alkaen. Kuntapaikkoja myönnetään ensisijaisesti kiintiöpakolaisille, mutta tarvittaessa myös muille kansainvälistä suojelua saaville henkilöille ja heidän perheilleen kotoutumislain soveltamisalan mukaisesti.

Esityksen mukaan Nurmijärven kunta haluaa olla varautunut eri tavoin ilmenevään humanitääriseen maahanmuuttoon. Kunnalla tulee olla reagointikykyä ja mahdollisuuksia toimia nopeastikin muuttuvissa tilanteissa ilman, että nyt voimassa oleva kunnanvaltuuston päätös estää muiden kuin kiintiöpakolaisten kuntaan sijoittamisen.

Nurmijärven kunta vastaanotti viimeisimmän pakolaisryhmänsä vuonna 2022, ryhmässä on 15 kongolaista kiintiöpakolaista, joista osa on saapunut ja osaa vielä odotetaan saapuviksi. Kyseessä on vuoden 2021 kiintiöpakolaisryhmä, josta kunnanvaltuusto on päättänyt. Edellisen kerran vastaanotettiin pakolaisryhmä loppuvuodesta 2019. Tällöin vastaanotettiin 25 kiintiöpakolaista. Sittemmin valtuusto on päättänyt, että Nurmijärvi vastaanottaa 10–15 kiintiöpakolaista joka toinen vuosi vuodesta 2021 alkaen.

Tällä hetkellä Nurmijärven päätös pakolaisten vastaanotosta lukeutuu Keusote-alueen kuntien pienimpiin kuntapaikkamääriin. Nurmijärven valtuustopäätöksen mukaisesti kunta ei voi tällä hetkellä myöntää kuntapaikkoja muille kuin kiintiöpakolaisille.