Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Nostalgisia uutishetkiä Nurmijärveltä” – Nurmijärvi-Taiteen Museossa avautuu uusi näyttely

Nurmijärvi-Taiteen Museossa 24.9.–16.10. on nähtävillä valokuvanäyttely.

Valokuvanäyttelyssä esitellään laaja katsaus Nurmijärvellä kuvattuihin ja uutisoituihin kylätapahtumiin, ihmisiin ja ilmiöihin pääosin 1960-, 1970- ja 1980-luvuilta. Näyttelyssä on esillä myös edellä esitettyjen vuosikymmenten lisäksi vanhempia sekä tuoreempia kuvauskohteita. Kaikkiaan valokuvia on näyttelyssä esillä noin tuhatkunta.

Nurmijärveläisille näyttely on varmasti mielenkiintoinen. Kuvista voi löytää tuttuja ja hyvällä tuurilla jopa itsensäkin muutamia vuosia nuorempana. Kuvattuna on kokouksia, järjestöjä, urheilukilpailuja, koulujen päättäjäisiä, joulujuhlia ja muita tapahtumia ja tilaisuuksia. Pääosassa ovat ihmiset, mutta mukana on myös joitakin rakennuksia ja luontokuvia.

Suurin osa kuvista on toisen museon perustajan, Matti Rintalan kuvakokoelmista. Osan kuvista museo on saanut lahjoituksena yksityishenkilöiltä. Rintala työskenteli aikoinaan Nurmijärven Sanomissa lähes 30 vuoden ajan sekä toimittajana, valokuvaajana että painotalon faktorina. Painotalon kuvat hän kehitti kotonaan omassa kuvalaboratoriossaan. Kuvien negatiiveista on vuosien varrella kehitetty paperikuvia, joita on useita tuhansia. Museon perusnäyttelyyn kuuluu myös kuva-arkisto, johon kävijät ovat voineet tutustua vuosien varrella. Nyt kuitenkin kuvat ovat esillä suurilla tauluilla ja nähtävänä on entistä laajempi kattaus aikakauden kuvia.

– Ajatus valokuvanäyttelystä lähti nimenomaan siitä, että ihmisiä on aina kiinnostanut kuvat, jotka ovat eteisessä nippuina selattavissa, Rintala sanoo.

Kuvat eivät ole aikajärjestyksessä eikä Rintala muista jokaiseen kuvaan liittyviä yksityiskohtia, kuten kuvauspaikkaa. Ihmiset hän muistaa paremmin.

Näyttely on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10 –15 sekä keskiviikkoisin kello 14–18 ajalla 24.9 –16.10. Myös Aleksis Kiven päivänä 10.10. museo on avoinna kello 10–16. Museon ja näyttelyn sisäänpääsy on kolme euroa tai Museokortilla.

Nurmijärvi-Taiteen Museossa on valokuvanäyttelyn lisäksi avattu uusi perusnäyttelyyn kuuluva osasto. Suomen ensimmäinen lääketehdas avattiin Nurmijärvelle 1899 ja sen perustajana toimi Albin Koponen (1858–1917). Koponen oli edistyksellinen apteekkari, liikemies, keksijä ja lääketehtailija. Nurmijärvi-Taiteen Museossa on esillä Koposen lääketehtaasta muun muassa kuvamateriaalia, lääkepurkkeja ja etikettejä. Lahjoituksen museolle on tehnyt Albin Koposen sukulainen, nurmijärveläinen Tytti Kaseva.

Nurmijärvi-Taiteen museoon on tallennettu nurmijärveläistä taidetta, kulttuuriperintöä, taide-esineistöä ja sotahistoriaa. Kyseessä on yksityinen kulttuurilaitos ja ovat perustaneet veljekset Matti ja Juhani Rintala.

Museossa on lisäksi esillä Savitorpan koboltinsinisiä ja kultapatinoituja esineitä sekä edesmenneiden nurmijärveläisten taiteilijoiden teoksia. Esimerkiksi Aleksis Kiven kokoelmaa esittelevässä osassa on yli 300 nidettä Kiven tuotantoa eri kielillä.

Sota-ajan osasto esittelee nurmijärveläisten sotamuistoja ja esineitä, puhdetöitä ja kirjallisuutta. Esillä on myös Nurmijärven Sanomien vuosikertoja ja uutisointihistoriaa vuosilta 1961–2000. Suuri valokuvakokoelma 1960-luvulta alkaen tarjoaa puolestaan hienon läpileikkauksen Nurmijärven lähihistoriaan.

Nostalgisia uutishetkiä Nurmijärveltä Nurmijärvi-Taiteen museossa 24.9 –16.10.