Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elintarvikkeiden hinnat nousussa – Nurmijärvelläkin kartoitetaan koulu- ja päiväkotiruokailun säästövaihtoehtoja

Aleksian palvelupäällikkö Riitta Mikkola korostaa hävikkiruoan hallinnan merkitystä säästöjen saamisessa.

Elintarvikkeiden voimakas hinnannousu voi vaikuttaa myös päiväkoti- ja kouluruokailuun.

– Mikä hintavaikutus on, sitä emme vielä tiedä. Kartoitamme parhaillaan mahdollisia säästövaihtoehtoja ja keskustelemme asiakkaan eli Nurmijärven sivistystoimialan kanssa asiasta. Tarkempaa tietoa saadaan syksyn aikana, kertoo Aleksia-liikelaitoksen palvelupäällikkö Riitta Mikkola.

Aleksia on Nurmijärven kunnan omistama liikelaitos, joka tarjoaa ruoka- ja siivouspalveluita kouluihin ja päiväkoteihin.

Isona asiana säästöjen saamisessa Mikkola pitää hävikkiruoan hallintaa.

– Olemme lisänneet ResQ-myyntiä, joka ollut Nurmijärvellä käytössä jo vuodesta 2019 lähtien. Sovellus sopii hyvinkin pieniin ja syrjäisiin yksiköihin ja mahdollistaa myös yksittäisten ylijäämäannosten myynnin, Mikkola kertoo.

– Vaikka ylijäämäannosten tarjoaminen sovelluksen kautta vaatii työtä, olemme kannustaneet työntekijöitämme käyttämään sitä, ja se onkin otettu päiväkoti- ja kouluruokaa tehtäessä hienosti käyttöön, hän kiittelee.

Ylijäämäannosten myynnin avulla koulu- ja päiväkotiruokaa tehdään Mikkolan mukaan näkyväksi myös kuntalaisille, ja he pääsevät oikeasti maistamaan millaista se on.

– Palaute ruoasta on ollut pääsääntöisesti tosi positiivista.

Koska ylijäämäruoan tarjonta on ollut Nurmijärvellä aiempaa enemmän esillä, osa kuntalaisista ajattelee ruokaakin jäävän yli aiempaa enemmän. Tällaista palautetta on tullut Mikkolan mukaan esimerkiksi kunnan palaute- ja verkkoasiointipalvelu Solmun kautta.

– Ylijäämäruoan tarjonta ei kerro suuresta hävikistä vaan siitä, että ylijääneen ruoan eteenpäin saaminen on aleksialaisille tärkeä asia, Mikkola selventää.

– Hävikkiin menee iso määrä rahaa. Muutama annos jää aina yli. Se, paljonko jotakin ruokaa menee, ei ole ennustettavissa aivan tarkasti, hän jatkaa.

Nurmijärven kouluilla ja päiväkodeilla elintarvikkeisiin varataan 0.86 euroa ruokailijaa kohti.

– Käytettävissä oleva elintarvikeraha tuo ihmisille mieleen, että ostetaan jotakin halpaa, mutta hyviä raaka-aineita meillä on käytössä. Meillä on kuitenkin käytössä kotimaiset lihat, lihatuotteet, maidot, maitotuotteet ja kananmunat, Mikkola sanoo.

– Kotioloissa tuolla rahalla ei saa juuri mitään. Rahan suuruutta arvioidessa on hyvä huomioida myös se, että elintarvikemääräraha varataan jokaiselle ruokailijalle, mutta ruokaa valmistetaan sen mukaan, kuinka paljon paikalla arviolta on ruokailijoita ja paljonko he syövät. Herkkuruokia valmistamme enemmän, ei niin suosittuja vähemmän. Volyymimme ovat suuret, joten elintarvikkeidemme kilpailutetut hinnat ovat huomattavasti edullisempia kuin vähittäiskaupassa.

Koulu- ja päiväkotilounaan keskimääräinen kokonaishinta on 3,11 euroa. Se sisältää kaikki kulut, muun muassa elintarvikkeet, henkilöstökulut, vuokrat ja kuljetukset.

Keväällä koteihin lähetetyn kyselyn mukaan nurmijärveläisten koululaisten herkkuruokia ovat: lihapyörykät, pinaattiohukaiset, paneroidut kalapalat, uunimakkara, jauheliha-perunasoselaatikko ja liha-makaronilaatikko.