Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Onko se veronkorotus todella niin huono ajatus?" – Kunnallisvero puhutti Nurmijärven valtuustoa

Nurmijärven kunnanvaltuuston keskiviikkoiltaisen kokouksen suurena teemana oli talous. Kokouksessa keskusteltiin Nurmijärven kuntakonsernin osavuosikatsauksesta ja NUUKA:n toimenpidesuunnitelman toteumaraportista. Ryhmäpuheenvuoroissa isona teemana korostui pohdinta siitä, pitäisikö kunnallisveroa tulevina vuosina nostaa.

 Käytännössä kunnallisveroprosentti on jäädytetty soteuudistuksen takia vuodelle 2023. Seuraavan kerran kuntaverotusta tarkastellaan vuonna 2024.

Virpi Räty totesi kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa, että vaikka Nurmijärven taloudellinen tilanne ei vielä ole kriisikunnan tasolla niin talouden uhkakuviin on varauduttava tiukalla taloudenpidolla ja priorisoimalla sekä pohtimalla tulojen lisäämistä.

– Saatamme joutua arvioimaan uudelleen investointeja. Verojen korottaminen koskee melkein kaikkia kuntalaisia ja korottamista tulee välttää niin pitkälle kuin mahdollista ja pyrkiä haarukoimaan muita vaihtoehtoja talouden tasapainottamiseksi.

Perussuomalaisten Matti Putkonen korosti, että perussuomalaisten valtuustoryhmä ei tule hyväksymään verojen korotusta.

– Niin Aulangon talousseminaarissa kuin myös maanantain kyselytunnilla alkoi kunnanjohdon taholta lobbausprosessi verojen nostamisen puolesta. Emme voi nostaa veroja yhtään. Sillä ne voivat ajaa useat nurmijärveläiset kodit konkurssiin ja huutokauppakeisareiden vasaran alle. Perussuomalainen valtuustoryhmä ilmoittaa jo nyt ajoissa, ettemme hyväksy veron tai maksujen korotuksia kunnantalouden tasapainottamiseksi.

Vihreiden Leni Niinimäki totesi, että osavuosikatsauksessa esitetyt luvut tarkoittavat käytännössä lähitulevaisuudessa valtuustolta vaativia päätöksiä ja arvovalintoja. Edessä on paineita lisälainanotolle, sopeuttamistoimille tai veronkorotuksille.

– Joudumme väistämättä asettamaan asioita vastakkain ja arvottamaan eri seikkoja. Onko se veronkorotus todella niin huono ajatus, jos toisessa vaakakupissa painavat kaikkien kuntalaisten hyvinvointia edistävät kirjastopalvelut tai harrastusmahdollisuudet?

Keskustan Jukka Anttila kiinnitti huomiota siihen, että Nurmijärven kunnassa palkkakulut ovat nousseet nopeammin kuin asukasluvun kasvu.

– Henkilöstömäärän kasvu pitäisi jäädä asukasluvun kasvua pienemmäksi.

Myös Anttila otti kantaa mahdolliseen veroprosentin nostoon:

– Joidenkin mielestä veroprosentin korotus ei ole tarpeen, minusta se on ihan välttämätön. Niinhän sitä sanotaan, että hyvä kuntatalous on köyhänkin etu.

SDP:n Harri Lepolahti pohti myös veroprosentin mahdollista korotusta:

– Se, kuinka realistista on vastustaa verojen korotusta, sitä voi miettiä. Matti (Putkonen) täällä hyvin kertoi ettei se kannata ja jokainen sitä varmasti viimeisenä miettii. Mutta kun kunnan talouden tila on mikä on, saattaa olla että olemme siinä tilanteessa, että meidän on pakko tarkastella sitä vaihtoehtoa.

Johannes Haapalainen (kd.) huomautti, että kunnassakaan ei vielä kaikkia säästökeinoja ole otettu käyttöön ja viittasi lämpimään valtuustosaliin.

– Tässä salissa on 21,6 astetta ja edellisessä salissa taisi olla 22,4 astetta, joten löytyy vielä kuntakonsernista säästökohteita.

– Jos täällä valtuustosalissa on seuraavan kerran 18 astetta, niin ymmärrän että säästöruuveja on kiristetty enemmänkin.

Haapalainen totesi, että veronkorotus olisi vain hetkellinen helpotus.

– Toivon, ettei veroprosenttia nyt hirveästi lähdettäisi nostamaan.