Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntatalouden haasteena korkojen nousu – Jatkossa Nurmijärven korkomenot voivat olla jopa 10 miljoonaa euroa

Nurmijärven kunnan taloudessa eletään muutoksen aikoja, eikä muutos ole helpottamassa elämäämme. Näin totesi kunnanjohtaja Outi Mäkelä keskiviikon valtuuston kokouksessa pitämässään kunnanjohtajan ajankohtaiskatsauksessa.

Nurmijärven kunnan talouteen tulee lähiaikoina vaikuttamaan kaksi keskeistä muutosta: Vuonna 2023 käynnistyvä hyvinvointialue ja korkoympäristön muutos.

– Tilanne tulee meidän osalta olemaan melkoisen kurja. Hyvinvointialueet vievät meiltä enemmän tuloja kuin menoja. Kunnalle jää maksettavaksi kiinteistöistä kertyneet velat. Ongelmana tulevassa tilanteessa on se, että Nurmijärven kunta tasaa valtionosuuksia muualle Suomeen.

Mäkelä totesi, että Uudenmaan valtionosuudet ovat asukasta kohden laskettuna kolme kertaa alhaisemmat kuin koko maassa keskimäärin.

– Tämä on selkeästi epäkohta, joka on syytä ottaa esiin seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen.

Nurmijärven kunnan taloutta haastaa myös korkoympäristön muutos.

– Velkaantuminen ollut tosi kovaa. Meillä on jo nyt velkaa 250 miljoonaa euroa ja velkataakka on edelleen kasvussa muun muassa meidän kovien investointipaineiden vuoksi. Meillä on kolme suurta koulua investointilistalla. Sen lisäksi kaikki uusi kasvu vaatii infran rakentamista. Meillä on edelleen huonossa kunnossa olevia teitä ja erilaisia paineita investointeihin.

Mäkelä totesi, että ainoa tie näyttää olevan, että tulevina vuosina joudutaan velkaantumaan lisää. Tämä tarkoittaa korkojen osalta rajuja nousuja. Jatkossa Nurmijärven korkomenot voivat olla jopa 10 miljoonaa euroa.

– 10 miljoonaa euroa tarkoittaa meidän kunnan osalta noin 180 työntekijää. Tässä salissa on käyty koviakin riitoja kymmenien tuhansien säästöistä, nyt puhutaan kuitenkin miljoonatasoista.

Mäkelä sanoi, että kukaan ei toivo veronkorotuksia, mutta lisäsi myös, että yhden kokonaisen prosenttiyksikön veronkorotus toisi kunnalle sote-uudistuksen jälkeisessä ajassa noin 11 miljoonaa euroa verotuottoja.

–Tilanne on todella vakava. Tästä keskustelu varmasti jatkuu syksyn aikana.