Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pimeys saapuu maanteille – Tällainen vaaraa tuova vaikeus on jopa joka kolmannella kuljettajalla Suomessa

Kolmasosa Liikenneturvan tuoreeseen kyselyyn vastanneista kuljettajista kertoo vaikeuksista nähdä tarkasti pimeällä. Hämäränäköä haastavat niin mainos- ja katuvalot kuin vastaantulevan liikenteen valotkin.

Jos näkyvyys on heikentynyt, ajonopeuden alentaminen antaa tarvittavaa lisäaikaa havaintojen tekoon. Silmäterveydestä huolehtiminen korostuu erityisesti ikääntyneiden kohdalla.

Valon vähyys haastaa näköaistia. Silmän solut mukautuvat pimeään, mutta jatkuva valojen vaihtelu hankaloittaa näkökyvyn sopeutumista.

– Ilman varsinaista silmäsairauttakin muutokset silmän optisissa rakenteissa ja verkkokalvolla voivat heikentää hämäränäköä. Ikääntymiseen liittyvät näön muutokset ovat seurausta näköjärjestelmän luontaisista vanhenemismuutoksista ja näkötoimintoihin vaikuttavien sairauksien lisääntymisestä, kertoo silmätautien erikoislääkäri Juho Wedenoja Liikenneturvan tiedotteessa.

Suurimmalla osalla ikääntyneistä näkö säilyy normaalitasoisena. Ikääntymisen myötä lisääntyviä silmäsairauksia ovat erityisesti kaihi, silmänpohjan ikärappeuma, glaukooma, verkkokalvon ja keskushermoston verenkiertohäiriöt sekä diabetekseen liittyvä verkkokalvosairaus eli retinopatia.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista kolmasosa kertoo vaikeuksista nähdä tarkasti pimeällä.

Jos ajaminen pimeällä haastaa, kannattaa ajoa suosiolla siirtää päivän valoisimpiin hetkiin. Silmäterveydestä huolehtimisen tärkeys korostuu iän karttuessa.

Iästä riippumatta on kuitenkin tärkeä huolehtia jo todettujen sairauksien hoidosta ja seurannasta. Mikäli uusia näkemiseen liittyviä oireita ilmenee, on hakeuduttava silmälääkärin tutkimuksiin.

Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista liikenteen eri ilmiöihin kyselytutkimuksella marras-joulukuussa 2021. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1 064 henkilöä.