Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käteisen käyttöä maksuvälineenä ei kannata hylätä – "Korttimaksamisessa voi olla häiriöitä"

Nurmijärvellä on yhdeksän pankkiautomaattia, joista voi nostaa itselleen käteistä.

Käteistä on otettu automaateista tänä vuonna selvästi vähemmän kuin esimerkiksi vuonna 2019. Näin sanoo Automatia Pankkiautomaatit oy:n johtaja Petteri Parviainen.

– Tämä selittyy osaltaan sillä, että koronapandemian aikana useat käteistä vastaanottaneet toimijat lopettivat käteisen vastaanoton tai suosittelivat käyttämään maksamisessa muita vaihtoehtoja, Parviainen sanoo.

Tämän vuoden tapahtumamäärät ja automaateista otettujen eurojen määrät ovat hänen mukaansa pitkälti samalla tasolla kuin edellisenä vuonna.

Ukrainan sodalla ei Automatian havaintojen mukaan ole ollut vaikutusta käteisen nostoon, enemmän vaikutusta on ollut tänä vuonna sillä, että koronarajoitukset ovat poistuneet ja yleisötapahtumia on ollut sekä erityisesti ravintoloiden toiminta on palannut normaaliin.

– Eli Ukrainan sota sinällään ei meillä ole näkynyt tämän vuoden kokonaisuutta katsottaessa, mutta siihen liittyvien muiden uutisointien, kuten huoltovarmuusasioiden ollessa julkisuudessa, näyttää siltä, että osa asiakkaista käy ottamassa rahaa automaatilta uutisen luettuaan keskellä viikkoa. kun normaalisti se tehtäisiin viikonloppuna kaupassa käynnin yhteydessä, Parviainen arvelee.

Käteistä kannattaa pitää aina mukana.

Kannattaako Parviaisen mukaan edelleen pitää käteistä mukanaan?

– Kyllä kannattaa pitää aina mukana vähintään sen verran, että esimerkiksi viikonlopun ruoat ja muut pakolliset menot pystyy maksamaan käteisellä. Tämä jo senkin vuoksi, että korttimaksamisessa voi olla häiriöitä ja käteistä käyttämällä varmistaa sen, ettei ostokset jää niin sanotusti kaupan hihnalle sen vuoksi ettei niitä pysty maksamaan. Sinällään käteistä ei kannata turhaan pitää mukana suuria määriä, sillä käteistä on saatavilla automaateista tarvittaessa lisää.

Nurmijärvellä on viisi Otto-automaattia, joista kahteen voi myös tallettaa rahaa sekä neljä Nosto-automaattia. Otto-automaatteja on Rajamäellä Lähteen liikekeskuksessa, Kirkonkylän K-superparketilla (TalletusOtto) sekä Klaukkalassa OP:lla ja kaksi K-Citymarketilla, joista toiseen voi myös tallettaa rahaa. Nosto-automaatit löytyvät Kirkonkylän K-superparketilta ja S-marketilta sekä Klaukkalan molemmilta S-marketeilta.

Asiakkaiden TalletusOttoihin tallettamat 20 ja 50 euron setelit automaatti kierrättää takaisin automaatista ottoja tekeville asiakkaille, joten tässä mielessä niiden kapasiteetti palvella on Parviaisen mukaan asiakkaiden käteistarvetta on selkeästi parempi kuin automaatin, josta voi tehdä pelkkiä ottoja.

Parviaisen mukaan automaattien sijoittelussa huomioidaan erityisesti se, missä ihmiset liikkuvat ja missä käteistä voidaan käyttää. Tämän vuoksi suurin osa automaateista sijaitsee kaupoissa, kauppakeskuksissa ja niiden läheisyydessä.

–  Se, että alueella asuu paljon ihmisiä, ei siis tarkoita sitä, että alueelle kannattaa viedä automaatteja, jos alueella ei ole paikkoja, joissa käteistä käytetään, hän kommentoi.

Entä ovatko käteisautomaatit poistumassa katukuvasta lähivuosina pankkikortin yleistyttyä? Pankkikortti on jo käytännössä kaikilla, mutta Parviaisen mukaan maksuvälineenä sen käyttö voi tulevaisuudessa jopa vähentyä muiden maksutapojen kuten mobiilimaksamiseen yleistymisen myötä. – Käteisen käyttö ja sen määrä tulee jatkossakin vähenemään, mutta tämän hetken arvion mukaan sillä ei tule olemaan suurtakaan vaikutusta automaattiverkostoon lähivuosina. Automaattien paikat voivat vaihtua, mutta kokonaismäärä on siis lähivuosina kokolailla sama kuin nytkin, Parviainen summaa.

Nurmijärvellä on noin 43 400 asukasta. Automaatteja kunnasta löytyy siis yhdeksän.

– Jos asiaa tutkii keskiarvoilla, niin Suomessa on yksi automaatti noin 3200 asukasta kohden, joten Nurmijärvellä ko. olettamuksella voisi olla pari automaattia enemmänkin, mutta automaattien sijoitteluun vaikuttavat tosiaan muutkin seikat kuin asukasmäärät.