Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuvassa mahdollisuus puuttua nuoria koskeviin epäkohtiin – "Täältä saa rohkeutta ja itsevarmuutta"

Ukrainan sota ja hoitajien pakkolaki heijastuvat myös nuoriin ja heidän tulevaisuuden suunnitelmiinsa.

Nurmijärven nuorisovaltuuston (nuva) tekemä aloite maksuttomista kuukautissiteistä on edennyt käsittelyvaiheeseen. Tästä ollaan erittäin tyytyväisiä nuvan keskuudessa. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Tino Uusi-Heikkilän mukaan aloitteet etenevät tilannekohtaisesti ideoinnista aloitteen valmisteluun. Parhaassa tapauksessa ne etenevät päätöksentekoon asti.

– Nuva pystyy vaikuttamaan kaikkeen, mikä koskee nuoria. Voimme ottaa kantaa ja olla tällä tavalla päätöksenteossa mukana, Uusi-Heikkilä sanoo.

Tällä hetkellä nuoria puhuttaa sota.

– Se näkyy asian tiedostamisessa ja eri näkökulmasta kuin ennen, Emilia Laurén nuorisovaltuustosta sanoo.

Tällä kertaa sota on oikeasti lähellä. Uusi-Heikkilä sanoo opettajan sanojen jääneen monelle mieleen.

– Hän muistutti sodan olevan lähempänä kuin Nuorgam. Koulussa siitä on puhuttu paljon, osaa nuorista sota pelottaa, hän sanoo.

Täältä saa rohkeutta ja itsevarmuutta.

Uusi-Heikkilä kuitenkin painottaa, että näistä asioista on äärimmäisen tärkeää puhua.

– Koronan jälkeen kommunikointi on noussut hyvin tärkeäksi etenkin nyt sodan sytyttyä. Toisten tukena pitää olla. Nuorten keskuudessa on puhuttu siitä hyökkääkö Venäjä Suomeen, se pelottaa, Laurén jatkaa.

Muut asiat, mitkä nostavat päätään tulevaisuuden lupaustemme mielissä ovat ilmastonmuutos, sosiaalinen media, koronan jälkeiset asiat sekä nyt pinnalla oleva hoitajien pakkolaki.

– Sillä on heti vaikutusta nuorten mielenterveyspalveluihin vähentämällä saatavuutta sekä hoidon tasoa, Laurén huomauttaa.

– Opiskelukaverini ovat jo pohtineet hoitoalan jättämistä kokonaan pois omasta ammatinvalinnastaan ja miettineet onko se oikeasti se, mitä he haluavat tehdä, Uusi-Heikkilä komppaa.

Nuorisovaltuuston vaalit ovat edessä ensi keväänä. Uusi-Heikkilä ja Laurén toivovat mahdollisimman monen nuoren lähtevän uudelle kaudelle mukaan. Laurénin mukaan nuvasta ovat eniten kiinnostuneita 12–13-vuotiaat. Lukioikäisiä puolestaan ei niin paljoa kiinnosta.

– Emme lähde ensin kertomaan nuorille, missä kaikkialla nuvalla on edustus. Sillä tavalla suurimman osan kiinnostus tippuu heti, Uusi-Heikkilä sanoo.

– Puhumme heidän kielellään ja kerromme käytännön tasolla toiminnasta, jotta saamme kiinnostuksen heräämään, hän jatkaa. Uusi-Heikkilän ja Laurénin mukaan nuorisovaltuusto on ennen kaikkea hyvä ponnahduslauta, jos haluaa työskennellä politiikan parissa tai vain saada vakuuttavuutta puheen pitämiseen, ryhmätöihin sekä työhaastatteluun.

– Täältä saa rohkeutta ja itsevarmuutta sekä esimerkiksi tukea työnhakuun, Laurén lupaa.

– Tämä on vapaaehtoista toimintaa, johon voi käyttää aikaa sen, mitä haluaa. Työtä kyllä riittää, jos haluaa olla aktiivinen, Uusi-Heikkilä kannustaa.

Laurén muistuttaa, että nuvassa on mahdollisuus vaikuttaa epäkohtiin, joihin haluaa puuttua.