Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ovatko kitkarenkaat yhtä turvalliset kuin nastat? Autoleasing-firma selvitti erot

Uskaltaako talvirenkaaksi valita kitkat vai ovatko nastat turvallisemmat? Jos suuren autoleasingyritys Leaseplanin vahinkotilastoihin on luottaminen, rengastyyppien välillä ei ole merkittävää eroa.

Leaseplan kävi selvityksessään läpi talviajan vahinkoja, joista oli poistettu tuulilasivahingot, toisten osapuolien aiheuttamat vahingot sekä auton paikallaan ollessa tapahtuneet vahingot, kuten ilkivallan.

Tilasrtojen mukaan kitkoilla ajettiin viime talvena onnettomuuksista 31 prosenttia ja nastoilla 69 prosenttia. Sitä edellisenä talvena luvut olivat kitkojen 26 prosenttia ja nastojen 74 prosenttia.

– Vahinkojen määrät ovat kuitenkin olleet hyvin suhteessa rengastyypin yleisyyteen, kitkarenkailla ajettujen vahinkojen osuus kasvaa suurin piirtein samassa tahdissa kuin kitkarenkaitten osuus autokannassa kasvaa, kertoo tiedotteessa Leaseplanin kaupallisen datan analysoija Anton Holmström.

Kitkarenkailla ei tarvitse rapistella sulilla teillä.

Tiina Märijärvi

Yrityksen mukaan viime talven nousu voi johtua myös siitä, että viime talvi oli pidempi kuin aiemmat: talvisäätä oli 105 päivänä, kun luku edellisenä talvena oli 78.

Tilaston perusteella näyttääkin Leaseplanin mukaan siltä, että turvallisuus on kiinni kuljettajasta. Kelin mukaisella ajotyylillä on suurin merkitys.

– Tärkeää on myös katsoa, että renkaat ovat kunnossa ja tarkistaa renkaiden ilmanpaineet säännöllisesti, miettii tiedotteessa vakuutusjohtaja Mika Väisänen.

Nastat pitävät kitkoja paremmin jäisellä tiellä, mutta kaikilla muilla pinnoilla kitkarenkaat ovat yhtä turvalliset. Leaseplanin asiantuntijoiden mukaan nastat ovatkin yhä paras valinta niille, joiden on ajettava säässä kuin säässä.

Kitkojen etu puolestaan on se, että ne eivät riko tien pintaa ja aiheuttavat siksi vähemmän hiukkaspäästöjä. Kitkat ovat myös hiljaisemmat.

Leaseplanin liiketoimintakehityksen johtaja Tiina Märijärvi toteaa tiedotteessa, että Helsinki kokeilee seuraavan kolmen vuoden ajan nastarengaskieltoa Lönnrotinkadulla.

Märijärvi ja Väisänen ajavat itsekin kitkarenkailla, kun taas Holmström luottaa nastoihin.

– Kitkarenkailla ei tarvitse rapistella sulilla teillä syksyn ensimmäisten liukkaiden kelien jälkeen, kun lämpötilat sahaavat vielä usein pitkäänkin plussan puolelle, Märijärvi tiivistää.

Tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää. Nastarenkaita ei saa käyttää maaliskuun jälkeen, jos keli ei sitä edellytä. Talvirenkaan kulutuspinnan pääurien syvyyden on oltava vähintään kolme millimetriä. Autoilijan vastuulla on huolehtia, että renkaat ovat turvalliset ja keliin sopivat.