Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven Sähkön uusi toimitusjohtaja: Sähkönsäästöä toivotaan nyt kaikilta

Toimitusjohtaja Lauri Laine huomauttaaa, että pelko sähkön riittävyydestä on todellinen.

Nurmijärven Sähkö sai syyskuussa uuden toimitusjohtajan, kun Lauri Laine aloitti työnsä. Valkeakosken Energian toimitusjohtajana toimineelle Laineelle paikkakunta oli tuttu.

– Olin Nurmijärven Energiassa töissä vuoteen 2016 asti. Olen myös asunut koko ajan Nurmijärvellä. Se oli yksi syy, minkä vuoksi tämä paikka kiinnosti.

Lauri Laine aloitti työnsä tilanteessa, jossa sähkömarkkinat ovat sekavassa tilassa, kuluttajia kurittavat korkeat hinnat, eikä kukaan pysty sanomaan varmasti mikä on tilanne ensi vuonna.

– Perustilanne Nurmijärven Sähkössä on kohtuullinen, mutta maailmantilanne vaikuttaa sähkönhintaan, ja kun mekin olemme mukana sähkönmyynnissä, niin se on haastavinta. Joudumme ostamaan suurimman osa sähköstä sähköpörssin kautta, joten kun hinnat ovat siellä nousseet, niin me joudumme siirtämään hinnannousua asiakkaille.

– Kaukolämmössäkin on ollut pieniä nousupaineita, mutta se on kuitenkin maltillista verrattuna sähköön.

Sähköverkkopuolella tilanne on Lauri Laineen mukaan varsin vakaa, vaikka rakentaminen onkin kallistunut.

Nurmijärven Sähkön alkuvuosi on Lauri Laineen mukaan mennyt koko lailla suunnitelmien mukaan, vaikka budjettiin verrattuna onkin oltu hieman perässä.

Yksi syy positiiviseen näkymään liittyy tuulivoimapuistoihin, joista kesällä valmistui kaksi ja vuodenvaihteessa pitäisi valmistua kaksi lisää. Ne eivät ole Nurmijärven Sähkön omia, vaan yhtiö omistaa Suomen Voima Oy:n kautta tuulivoimapuistoja rakentavaa Puhuria.

– Tuulivoimaloista saadaan tuotantoon lisää tukijalkaa. Aikaisemmin olemme tuottaneet sähköstä itse 5-10 prosenttia, mutta ensi vuonna se voi olla jo 30-40 prosenttia. Osuus on nousemassa näiden uusien tuulivoimainvestointien myötä.

– Edelleen kuitenkin suurin osa sähköstä tulee pörssistä. Jos hinnat nousevat, emme me ole niille immuuneja. Valitettavasti se näkyy myös kuluttajahinnoissa.

Elokuussa Nurmijärven Sähkö lopetti sähkönmyynnin uusille asiakkaille, jotka asuvat oman toimialueen ulkopuolella.

Tuulivoimaloista saadaan tuotantoon lisää tukijalkaa.

– Nyt, kun markkinatilanne on niin erikoinen ja puhtaassa sähkön myynnissä isot riskit, keskitymme oman jakeluverkon asiakkaisiin. Hinnat ovat niin kovia, että ei ole takuuta siitä, onko se myyjälle kannattavaa.

Yhtiössä pohditaan nyt millaisia sähkönmyyntituotteita voidaan jatkossa tarjota, kuten tarjotaanko pitkiä vai lyhyitä sopimuksia.

– Näköpiirissä on, että talvesta tulee kallis, jos maailma ei muutu nopeasti.

Asiakkailta tulee kyselyjä siitä, mitä heidän kannattaisi tehdä, mutta Lauri Laineen mukaan neuvoja on vaikea antaa.

– Tilanne on nyt erikoinen, koska ei voi sanoa mitään varmaa.

– Tässä on vielä EU-politiikkakin mukana. Tuleeko sieltä kenties jotain sääntelyä, josta me emme voi olla vielä varmoja miten se vaikuttaa ja miten se kohdentuu?

Mahdollinen arvonlisäveron alentaminen sen sijaan on selkeä asia.

– Sen me viemme kaikille asiakkaillemme. Siinä ei ole mitään epäselvää.

Pelko sähkön riittävyydestä ensi talvena on Lauri Laineen mukaan todellinen.

– Kuluttajien olisi mietittävä keinoja, joilla voi vähentää energiankulutusta varsinkin kalleimmilla tunneilla.

Osalla kuluttajista on vielä voimassa vanhat, määräaikaiset sopimukset, jotka voivat olla hyvinkin edullisia. Silloin sähkönsäästö ei välttämättä houkuttele.

– Vaikka hinnat olisivat nyt halvat, niin kannattaa osallistua säästötalkoisiin, koska hyödyt siitä saa tulevaisuudessa. Halpakin sopimus päättyy aikanaan.

Sähkön säästäminen auttaa myös leikkaamaan kalliita hintoja.

– Toivomme, että kuluttajat alkaisivat oikeasti miettiä säästökohteita, koska se on varmin tapa, jolla me saadaan hintaa alaspäin, jotta niitä hintapiikkejä ei tule.

Nurmijärven Sähkö on maksanut omistajalleen eli Nurmijärven kunnalle osinkoa vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa. Lauri Laineen mielestä omistajan kuuluukin saada osinkoa.

– Meidän tehtävämme on varmistaa se. Varmaan osingoista keskustellaan yhdessä omistajan kanssa. Tilikauden tulos viime kädessä määrää voidaanko osinkoa maksaa.

Lauri Laine huomauttaa, että sähkönmyyjät eivät tässä tilanteessa tee voittoa.

– Tuottajat saattavat tehdä, mutta nekään eivät kaikki pääse hyötymään korkeista hinnoista.

– Joku tuottaja on voinut ajatella, että sadan euron hinta on hyvä, mutta nyt, kun hinta on vaikkapa 300 euroa, tuottaja ei saa sitä kolmeasataa, koska on myynyt jo tuotantonsa sadalla eurolla.

– En näe, että keskiverto energiayhtiö hyötyisi tästä tilanteesta. Enemmänkin se lisää riskiä.

Lauri Laine huomauttaa, että Nurmijärven Sähkön omistavat kuntalaiset.

– Tavoite on se, että pystytään pitämään esimerkiksi siirtohinnat vakaina ja alle valtakunnan keskiarvon. Siinä ollaan onnistuttukin tähän asti.