Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouluikäisen odotetaan pärjäävän uimahallin pukeutumistiloissa itsenäisesti

”Yleensä lapset itsekin haluavat tuossa iässä oman sukupuolensa kanssa samoihin tiloihin”.

Minkä ikäinen poika saa vielä mennä äitinsä mukana uimahallin naisten puolen pukeutumistiloihin tai tytär isänsä kanssa miesten puolelle?

– Meillä suositus on sellainen, että kun lapsi on kouluikäinen, hänen tulisi olla sukupuolensa määrittelemällä puolella uimahallin pukeutumistiloissa, sanoo Rajamäen Uimahallin toimitusjohtaja Juha Ahonen.

Asetettua ikärajaa Ahonen perustelee muun muassa sillä, että jos esimerkiksi kouluikäinen tyttö on isänsä kanssa miesten puolella, vastaan saattaa tulla luokkatovereita ja lapset voivat kokea tilanteen oudoksi tai nolostuttavaksi.

– Yleensä lapset itsekin haluavat tuossa iässä oman sukupuolensa kanssa samoihin tiloihin, Ahonen sanoo.

Asiasta on Rajamäen Uimahallissa käyty vuosien mittaan asiakkaiden kanssa joitakin keskusteluja, mutta ei kovin usein.

Meidän henkilökunta käy kyllä tarpeen vaatiessa katsomassa ja auttamassa.

– Jos vanhemmat epäilevät sitä, pärjääkö lapsi omatoimisesti, meidän henkilökunta käy kyllä katsomassa ja auttamassa. Ei tämä iso ongelma ole ollut, Ahonen sanoo.

Henkilökunta opastaa asiakkaita tarpeen vaatiessa myös rannekkeen käytössä ja uimahallissa liikkumisessa ja toimimisessa ylipäätään.

Ahosen mukaan kaikki kouluikäiset nurmijärveläislapset ovat lähtökohtaisesti päässeet käymään ainakin koulun kanssa uimareissulla.

– Koulu-uintien tavoite on paitsi uimisen opettelu myös uimahallissa tarvittavien peruskäytäntöjen opettelu, Ahonen sanoo.

Hänen mukaansa vastaan tulee toisinaan tilanteita, joissa esimerkiksi 10-vuotias ei syystä tai toisesta selviydy pukeutumistiloissa omatoimisesti. Tällöin käyttöön voidaan ottaa erityispuolen tilat, eikä niistä näissä tilanteissa peritä erillistä maksua.

Rajamäen Uimahallissa sekä naisten että miesten pesutilasta johtaa molemmista yksi ovi allastilaan.

Lähtökohtaisesti muutkin uimahallit on Ahosen mukaan suunniteltu tällä tavoin, ja yksinkertainen järjestely helpottaa pienten lasten pärjäämistä.

– Silläkin, minkälaiset ja etenkin minkä kokoiset opasteet hallissa on, on merkitystä. Rajamäellä opasteita on selkiytetty ja niiden kokoa on kasvatettu useaan otteeseen, Ahonen kertoo.

Muun muassa pukuhuoneiden ovien sisäpuolelle on asetettu lähes oven kokoiset opasteet, jotka kertovat, että tästä ovesta pääsee ulos pukutiloista.

– Tämä voi tuntua oudolta, mutta jotkut erityisherkät lapset voivat hätääntyä, jos eivät näe selvästi, mikä ovi vie tilasta pois, Ahonen tietää.

Kookkaita opasteita tarvitaan myös muissa kuin uimahallitilanteissa silmälaseja käyttävien asiakkaiden vuoksi.