Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janne Korkeakankaan rohkea päätös – ryhtyi tekemään taidetta ammatikseen

Kirkonkyläläinen Janne Korkeakangas maalasi 30 vuotta sitten, vuonna 1992, ensimmäisen taulunsa. Sen jälkeen hän jatkoi maalaamista noin kymmenen vuoden ajan silloin tällöin. Sitten elämän kiireet veivät miehen mukanaan, eikä aikaa taiteilulle juuri jäänyt.

Keväällä 2022 terapeutin vastaanottoa Kirkonkylällä pitänyt Korkeakangas teki rohkean valinnan ja ryhtyi ammattitaiteilijaksi.

– Olen tutkimusmatkalla itseeni huomannut, että taide sytyttää, hän kertoo.

Päätöksentekoa vauhditti viisaus, jonka mukaan inspiraatiota ei kannata jäädä odottamaan.

Eikä Korkeakangas ole jäänytkään. Aamun liikuntatuokion ja meditoinnin jälkeen hän ryhtyy maalaamaan ja työskentelee täysiä päiviä. Tällä hetkellä hän työskentelee kotonaan, mutta suunnittelee erillisen työtilan hankkimista.

Inspiraatiota ei kannata jäädä odottamaan.

Viime viikolla Janne Korkeakangas sai tietää, että on päässyt opiskelijaksi Tuusulassa toimivaan Pekka Halosen Akatemiaan. Opinnot alkavat ensi vuoden alussa. Myös näyttelykokemukset ovat karttuneet.

Korkeakankaan ensimmäinen näyttely oli Suomen Taiteilijat ry:n 54. Vuosinäyttely, joka pidettiin Helsingin Kaapelitehtaalla elokuussa. Siellä oli esillä kaksi nurmijärveläistaiteilijan maalausta 12-osaisesta teossarjasta Suomen luonnon monimuotoisuus.

– Haastoin itseni tutkimaan luontoa, koska luonto on minulle rakas ja tärkeä. Hirvi muistuttaa minua kotimaisemasta ja sen tunnelmasta. Myös kotka on minulle erityisen merkityksellinen, kertoo Sievistä Keski-Pohjanmaalta kotoisin oleva taiteilija.

Korkeakangas viettää paljon aikaa luonnossa, sekä Nurmijärvellä että kotikulmia kauempana, esimerkiksi meren äärellä Porkkalanniemellä. Lomatkin kuluvat luonnossa, ja mieluisia paikkoja ovat muun muassa Koli ja Ruka.

– Suomen luonnon monimuotoisuus -sarjaan olen halunnut kuvata luontoa ilman ihmisen kädenjälkeä, Korkeakangas kertoo.

Esimerkiksi hän nostaa saimaannorpasta maalaamansa taulun. Saimaannorppa on hänen mukaansa arka eläin, jonka vain harvat pääsevät näkemään. Niinpä Korkeakankaan norppa-aiheisen maalauksen norpat ovatkin hänen mielikuvituksensa tuotetta.

Suomen luonnon monimuotoisuus -sarjan maalaukset ovat nyt nähtävissä Café Kirjavassa Klaukkalassa lokakuun loppuun asti. Korkeakangas suunnittelee sarjan tuotteistamista siten, että siitä tehdään esimerkiksi kalentereita ja julisteita.

Miehellä on muitakin suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Korkeakangas aikoo tehdä kevään Vene 23 Båt -messuille teossarjan, jonka aiheina ovat vesistö ja veneily ja jossa myös Itämeri on mukana.

Asiasta on Korkeakankaan mukaan käyty jo keskusteluja messuorganisaation kanssa.

Suunnitteilla oleva Aika kultaa muistot -teossarja puolestaan tulee käsittelemään isäsuhdetta terapeuttisesta näkökulmasta.

– Teossarjan lähtökohtana on oma vaikea isäsuhteeni. Teen myös nettisivuilleni lomakkeen, jolla toivon ihmisten lähettävän lyhyen tarinan suhteestaan omaan isäänsä. Kaikki ne tarinat, jotka saavat tulla esille, tulevat esille samaan näyttelyyn teossarjani kanssa.