Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuskainen urakka on pian ohi – Näin kännyköiden lataaminen helpottuu koko EU:ssa 2024

Jos olet hermostunut sovittelemaan matkapuhelimeesi lukuisia erilaisia kännykkälatureiden johtoja, huolesi ovat pian ohi.

Vuonna 2024 astuu voimaan Euroopan parlamentin päätös siitä, että yksi ja sama laturi sopii kaikille matkapuhelimille ja latureille. Asiasta kertoi parlamentin Suomen-toimisto tiedotteessaan.

Jatkossa kannettavissa laitteissa on oltava USB-C-tyyppinen latausportti, joka mahdollistaa nopean lataamisen ja tiedonsiirrot. Keväästä 2026 alkaen velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita.

Uusien sääntöjen ansiosta kuluttajat eivät enää tarvitse erilaista laturia joka kerta, kun ostavat uuden laitteen. He voivat pian käyttää yhtä ja samaa laturia useiden pienten ja keskisuurien kannettavien elektroniikkalaitteiden kanssa.

Kaikilla nopeaa latausta tukevilla laitteilla tulee olemaan sama latausnopeus, jolloin käyttäjät voivat ladata laitteensa samalla nopeudella millä tahansa yhteensopivalla laturilla.

Myös langaton lataus yleistyy. Nyt hyväksytyssä laissa vaaditaan, että Euroopan komission on varmistettava vuoden 2024 loppuun mennessä uusin säännöin myös langattomien laturien ja laitteiden yhteensopivuus, jotta vältetään kielteiset vaikutukset kuluttajille ja ympäristölle.

Samalla päästään eroon niin kutsutusta teknologialoukusta, jossa kuluttaja on riippuvainen yhdestä valmistajasta.

Euroopan parlamentti hyväksyi uuden lain tiistaina täysistunnossa äänin 602 puolesta, 13 vastaan ja 8 tyhjää. Päätös on osa EU:n laajempaa pyrkimystä vähentää elektroniikkaromua ja antaa kuluttajille mahdollisuus tehdä kestävämpiä valintoja.