Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Klaukkalan turvallisuus puhuttaa jälleen – "tilanne vielä yleisesti ottaen rauhallinen"

Klaukkalassa tapahtui viime viikonvaihteessa väkivallanteko, jossa uhri menehtyi puukotuksen yhteydessä saamiinsa vammoihin. Puukotus tapahtui Ravintola Pihvimyllärin terassilla.

Surullinen tapahtuma on herättänyt sosiaalisessa mediassa keskustelua muun muassa Klaukkalan turvallisuudesta ja kriisiavun saatavuudesta.

Klaukkalan turvallisuuden parantamiseen on kunnanjohtaja Outi Mäkelän mukaan kiinnitetty huomiota jo pidemmän aikaa.

– Klaukkalan torille on kunnan toimesta laitettu kameravalvonta. Poliisin kanssa tehdään hyvin tiivistä yhteistyötä ja heidän kanssaan on myös sovittu aktiivisesta läsnäolosta, sekä tiettyjen kohteiden ottamisesta poliisin reiteille. Kameravalvontaa on lisätty myös kouluilla ja muissa kohteissa, Mäkelä kertoo.

Vaikka Klaukkalan turvallisuuteen on ollut syytä kiinnittää huomiota, tilanne on Mäkelän mukaan kunnan suurimmassa taajamassa vielä yleisesti ottaen rauhallinen.

– On tärkeää, että olemme tilanteen kehityksen suhteen hereillä ja pystymme eri toimijoiden kanssa yhteistyössä toimimaan ennaltaehkäisevästi. Etsimme aktiivisesti eri yhteistyökumppaneiden kanssa keinoja, joilla pyrimme ratkaisemaan turvallisuuteen ja syrjäytymiseen liittyviä juurisyitä.

Viikonlopun tapahtumat ovat Mäkelän mukaan poliisiasia.

Tilanne kunnan suurimmassa taajamassa on vielä yleisesti ottaen rauhallinen.

– Poliisi tiedottaa kuntaa sellaisista tapahtumista, jotka koskevat suoranaisesti kuntaa. Viikonlopun tapahtumista poliisi ei ole ollut yhteyksissä kuntaan. Olemme olleet asian suhteen mediatietojen varassa.

Kunnan valmiustyö käynnistyy Mäkelän mukaan kuntaa jollain tavoin koskevissa kriisitilanteissa viipymättä.

– Prosessit ja toimintatavat vaihtelevat tilanteiden mukaan. Yhteistyö poliisin, Keusoten, pelastustoimen, puolustusvoimien, seurakunnan sekä muiden kriisitilanteissa toimivien tahojen kanssa on tärkeässä roolissa ja valmiustyötä ylläpidetään säännöllisellä yhteistyöllä sekä valmiusharjoituksilla, kunnanjohtaja Mäkelä kertoo.

Hänen mukaansa kuntaan on tullut viime viikonvaihteen väkivallanteon jälkeen yhteydenottoja lähinnä kriisiapuun liittyen, ja kunta on osaltaan vastannut kriisiapua koskeviin kysymyksiin.

– Tällaisissa tilanteissa tulee aina yhteydenottoja, ja annamme kellonajasta riippumatta kriisiapua kaikille, jotka ovat altistuneet tilanteelle, kertoo Keusoten vastaava kriisityöntekijä Sointu Silvola.

Hänen mukaansa kaikkia tilanteelle altistuneita henkilöitä ei aina saada heti tietoon.

– Toimintamme perustuu siihen, mitä muut viranomaiset antavat meille tietoon. Meihin voi olla yhteydessä myös itse, hän jatkaa.

Sointu Silvolan mukaan sosiaali- ja kriisipäivystys auttaa kaikissa traumaattisissa, äkillisissä järkyttävissä tilanteista. Puhelinnumero +358197110721 on käytössä 24/7.

Itä-Uudenmaan poliisin apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala näkee Klaukkalan turvallisuustilanteen hyvänä.

– Rikostilastoissa on vaihtelua, mutta viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisia, joten tästä ei vielä voi vetää johtopäätöksiä, hän sanoo.

Laajemmin tarkasteltuna Klaukkala näyttäytyy Kujalan mukaan Itä-Uudenmaan poliisin silmissä tyypillisenä taajamana ja lähiönä tiettyine häiriökäyttäytymiseen liittyvine ongelmineen, jotka eivät poikkea muiden vastaavien taajamien ongelmista.

– Henkirikokset ovat valitettavia, mutta häiriökäyttäytymistä ei tapahdu Klaukkalassa enempää kuin muissa Itä-Uudenmaan poliisin alueeseen kuuluvissa taajamissa, vaan ehkä jopa vähemmän, Kujala sanoo.

Nurmijärven taajamia vertailtaessa Klaukkalassa taas on eniten häiriökäyttäytymistä. Kokonaisuudessaan Nurmijärven rikokset noudattelevat valtakunnallista keskitasoa, ja viime vuoteen verrattuna häiriökäyttäytyminen on jopa laskussa.

– Poliisin osalta meillä on hyvinkin tiedossa kunkin alueen häiriöpisteet, ja alueella liikkuessaan poliisi kohdistaa valvontaa niihin.