Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eskon puumerkki -palkinto Puolangan pessimistien Tommi Rajalalle – "Palkinnon saaminen tuntuu todella hyvältä"

Aleksis Kiven Seura on myöntänyt Eskon puumerkki -tunnustuspalkinnon Tommi Rajalalle, Puolangan pessimistit ry:n taiteelliselle johtajalle. Eskon puumerkki -mitali luovutetaan Rajalalle tänään maanantaina 10.10. Nurmijärven kirjastossa järjestettävässä yksityistilaisuudessa.

Palkinto on vuodesta 1975 alkaen jaettu vuosittain henkilölle, joka on osoittanut omaavansa Nummisuutarin Eskolle kuuluvia luonteenpiirteitä, aitoa suomalaista sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä, ja joka näiden ominaisuuksiensa ansiosta on piirtänyt puumerkkinsä aikakirjoihin.

Palkitsemisperusteluissa todetaan, että taiteellinen johtaja Tommi Rajala on Puolangan pessimistien kantavia voimia. Yhdistyksen iskulauseet ja videot ovat saaneet laajasti huomiota Suomessa ja maailmalla, ja elämänviisaus ”Mitäpä se hyvejää” on muodostunut paikallisen identiteetin keskeisiksi kulmakiviksi.

– Puolangan pessimistien taiteellisen johtajan Tommi Rajalan maailmankatsomuksellisesti kirkas ja eskomaista periaatteellisuutta ilmentävä toiminta kainuulaisen pessimismin äänitorvena antaa ainutlaatuisen roolimallin kotiseututyölle ja kuntamarkkinoinnille, palkitsemisperusteluissa mainitaan.

Tommi Rajala on ilahtunut saamastaan tunnustuksesta.

– Vaikka olenkin ammattipessimisti, niin palkinnon saaminen tuntuu todella hyvältä. Kun minulle tästä ilmoitettiin, olin aluksi varma, että nyt soittavat väärään numeroon, Rajala toteaa.

Puolangan pessimistit ry on perustettu vuonna 2007. Rajala tuli mukaan toimintaan vuonna 2017.

–  Koska olen yhdeltä taustaltani videotyöläinen, tein pessimisteille yhden some-videon malliksi. Se sai Facebookissa viikossa 200 000 katsojaa. Tein seuraavalla viikolla toisen, ja se sai viikossa puoli miljoonaa katsojaa. Ja siitä se sitten lähti.

Rajala kertoo vastanneensa viimeiset viisi vuotta käytännössä kaikesta pessimistien toiminnasta, niin taloudesta kuin sisällöstäkin. – Yhdistyksen talous on noin 100-kertaistunut, ja maine myös kasvanut melko paljon. Ehkä, Rajala sanoo.

– Puolankahan on ollut Suomen nopeiten kuoleva kunta jo pitkään, ja siihenhän tämä pessimismi perustuu. Mutta nykyään Puolanka ei enää ole kuoleva kunta. Se on kuollut jo. Mutta kun tämän faktan hyväksyy, eikä yritäkään taistella tuulimyllyjä vastaan, niin sitten Puolangallakin voi ihan hyvin puuhastella vaikka pessimismin parissa, Rajala veistelee.

Rajala sanoo, että Puolangan pessimistit ry on itsenäinen yhdistys, joka pääosin rahoittaa itse oman toimintansa.