Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta auttaa monin keinoin Ukrainasta tulleita pakolaisia – "Tavoitteemme on, ettei kukaan jää arjessa yksin"

Ukrainalaisia on Nurmijärvellä reilusti yli sata ja määrä lisääntyy viikoittain.

Järvenpään vastaanottokeskuksen Nurmijärven toimipisteessä on tällä hetkellä 136 asiakasta.

– Nurmijärvellä voi olla myös enemmän ukrainalaisia, jotka ovat yksityismajoituksessa ja muiden vastaanottokeskusten asiakkaita, uskoo Järvenpään vastaanottokeskuksen Nurmijärven, Tuusulan ja Mäntsälän toimipisteiden johtaja Eeva Myllys.

Hänen mukaansa ukrainalaiset majoittuvat vastaanottokeskuksen vuokraamissa asunnoissa ympäri Nurmijärveä. Myös suurin osa ukrainalaisista lapsista on päässyt jo aloittamaan koulun.

– Ukrainalaisten määrä kunnassa lisääntyy joka viikko. Sopimuksen mukainen paikkamäärä on 220 henkilöä, Myllys sanoo.

Ukrainalaisten saavuttua ensimmäisen kerran kuntaan vastaanottokeskus vastaa asiakkaidensa ohjauksesta, neuvonnasta sekä terveys- ja sosiaalipalveluista.

– Kunnan järjestettäväksi jää perusopetus ja varhaiskasvatus. Tarvittaessa lastensuojelun palvelut tulevat Keusoten kautta, Myllys sanoo.

Määrä lisääntyy joka viikko.

Nurmijärvellä majoittuville ukrainalaisille ja muille maahanmuuttajille on järjestetty monenlaista ohjelmaa, joka helpottaa heidän kotoutumistaan ja auttaa tutustumaan uuteen väliaikaiseen tai pysyvämpään kotikuntaan, sen kieleen ja harrastusmahdollisuuksiin.

Setlementti Louhela järjestää kielikerhotoimintaa sekä paikan päällä että etänä. Nurmijärvellä kokoontuu suomen kielen keskustelukerho tiistaisin kello 17.30–19 Olkkari-kirppiksellä osoitteessa Kuokkalantie 2.

Nurmijärven Klubitalon yhteisö on avoin kaikille. Yhteisössä kohdataan muita ja harjoitellaan yhdessä vuorovaikutustaitoja. Samalla oppii myös suomen kieltä. Lisäksi Klubitalolla järjestetään Puhutaan suomea -keskusteluryhmä keskiviikkoisin kello 9–10 Klubitalon tiloissa osoitteessa Viirintie 3. Lisätietoja puh. 040 838 0884.

– Keskiviikkoisin Klubitalolla on myös mahdollista tehdä itsenäisesti omia suomen kielen harjoitustehtäviä kello 10–12, Nurmijärven kunnan maahanmuuttokoordinaattori Saara Marjasvaara sanoo.

Nurmijärven Klubitalo kuuluu Nurmijärven kunnan kotoutumispalvelun ja alueen kolmannen sektorin toimijoiden verkosto- ja yhteistyöryhmään.

– Olemme iloisia, että saamme olla osa kotoutumisen kumppanuusverkostoa ja olla mukana edistämässä väestön ja eri väestöryhmien kotoutumista, vuoropuhelua ja vuorovaikutusta arjessa, Klubitalon opintovalmentaja Lina Galrito-Leinonen sanoo.

– Tavoitteemme on, ettei kukaan jää arjessa yksin, hän jatkaa.

Galrito-Leinonen vinkkaa, että Klubitalolle on tulossa myös englanninkielinen mielenterveyden ensiapukurssi.

– Meiltä saa myös opintoihin sekä työllistymiseen tukea, Galrito-Leinonen lupaa.

Seurat, yhdistykset tai yhteisöt voivat halutessaan antaa ukrainalaisille lapsille ja nuorille harrastusmahdollisuuksia.

Esimerkiksi Nurmijärven tanssiopisto on lahjoittanut Kotokunta oy:lle vapaalippuja tanssitunneille. Myös NJS, Kurra, Klaukkalan NMKY ja Kamppailu Center ovat mukana tarjoamassa harrastusmahdollisuuksia ukrainalaisille lapsille ja nuorille.

– Tämä on todella hieno ele heiltä. On tärkeää, että ukrainalaiset lapset ja nuoret saavat mahdollisuuden harrastaa, Marjasvaara sanoo.

Juttua muokattu 12.10. klo 11:02. Korjattu, että kunta ei tarjoa lastensuojelun palveluita, vaan Keusote.