Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keusoten ylitykset paukuttavat toteutuessaan rikki myös yhtymän kuntien tämän vuoden tuloksia – Nurmijärven osuus Keusoten ylityksestä on noin 8,8 miljoonaa euroa

Keusotessa suunniteltuja säästöjä alijäämien kattamista varten ei ole pystytty toteuttamaan. Tilinpäätösennusteen mukainen 45 miljoonan euron ylitys vaikuttaisi kuntayhtymän kuntien tämän vuoden tulokseen. Vaikutuksia tulisi myös kuntien rahoitusasemaan 2024.

Nurmijärven osuus Keusoten ylityksestä on noin 8,8 miljoonaa euroa. Nurmijärven talousjohtaja Erno Kontio toteaa, että ennusteeseen sisältyy edelleen merkittäviä epävarmuuksia muun muassa koronakorvausten lopullisesta suuruusluokasta johtuen.

– Mikäli ennuste toteutuisi nykyisenlaisena, tarkoittaisi se Nurmijärven kunnan osalta sitä, että tilikauden tulos toteutuisi noin 4,2 miljoonaa euroa alkuperäistä talousarviota heikompana. Tilikausi toteutuisi niukasti ylijäämäisenä, joka olisi iso pettymys siihen nähden, että kunnan ennusteessa on huomioitu poikkeuksellisen suuret maanmyynnin luovutusvoitot vuodelle 2022, hän sanoo.

Sote-kustannusten tämän vuoden kasvua paikkaa myös Nurmijärven verotulojen suotuisa kehitys.

– Ilman tätä positiivista kehitystä vaikuttaisi tämän vuoden ylitys huomattavasti enemmän vuoden 2024 rahoitusasemaan. Kokonaisuudessaan uudistuksen arvioidaan heikentävän kunnan rahoitusasemaa noin 2,1 miljoonaa euroa, joka vastaa noin 0,18 prosenttiyksikön korotusta, Kontio lisää.

Järvenpään osuus kuntayhtymän oman toiminnan ylityksestä on 10,5 miljoonaa euroa, mikä heikentäisi merkittävästi kaupungin tämän vuoden tulosta. Järvenpään talousjaosto vaati 30.9. kokouksessaan sekä Keusotea että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä hillitsemään kuluja loppuvuoden aikana. Myös kaupungin edustajia Keusoten ja HUSin luottamuselimissä ohjeistetaan edistämään nopeita säästöjä.

Järvenpään talousjohtaja Kirsi Rinne pitää talousjaoston tekstin tiukkuutta ja edustajien ohjausta poikkeuksellisena, mutta poikkeuksellinen on tilannekin.

– Olemme huolissamme, ja halusimme tuoda esille, että nyt on viimeinen hetki sille, että kuntayhtymä voi vaikuttaa kuntien tuleviin rahoitusvastuisiin. Toimeenpanovastuu on toimivalla johdolla, ja edustajien pitäisi tukea menokasvun hillintää. Tokikaan Järvenpään edustajat eivät yksin päätä, mutta toivomme heidän edistävän sitä, että tehdään ratkaisuja, jotka hillitsevät Keusoten menokehitystä loppuvuoden aikana.

Talousjohtaja Markus Peevo kertoo Hyvinkään osuuden Keusoten ylityksestä olevan hieman alle 12 miljoonaa euroa.

– Keusoten raportilla lukee luku 11,8 miljoonaa euroa. Tässä on toki mukana vain Keusoten oma toiminta, HUS:sta kirjautuu vielä lisää ylitystä. Tulosvaikutus on siis edellä kuvattua luokkaa. Toki Hyvinkää teki myös muihin eriin talousarviomuutoksia osavuosikatsauksessaan ja onneksemme muun muassa hyvän verotulokasvun myötä sote-kuluylitys ei saa aikaan niin suurta tulostuhoa kuin mitä se yksittäisenä ilmiönä tekisi.

Tuusulassa Keusoten 45 miljoonan euron ylitys tarkoittaisi noin 8,4 miljoonan euron talousarvioylitystä.

– Valitettavasti tällä hetkellä näyttää siltä, että ylitys tulee olemaan suurempi, toteaa Tuusulan kunnan talousjohtaja Markku Vehmas.

8,4 miljoonan euron budjettimenetys voisi Vehmaksen mukaan laskennallisesti tarkoittaa Tuusulan osalta enimmiltään noin kolmen miljoonan euron valtionosuuden menetystä. Tämä tarkoittaisi noin 0,4 prosenttiyksikön kunnallisveron korotusta.

Mäntsälän talousjohtaja Riitta Samola sanoo Keusoten Mäntsälää koskevan ylitysuhan olevan noin 4,6 miljoonaa euroa.

– Ylitys toteutuessaan kokonaisuudessaan vie kunnan tuloksen miinukselle yli 2 miljoonalla eurolla, Samola kiteyttää.

Pornaisten talousjohtaja Antti Kärkkäinen kertoo ylitysuhan olevan kunnalle noin 0,9 miljoonaa euroa Keusoten oman toiminnan osalta.

– Vaikutus valtionosuuksiin 2024 olisi noin puolet tästä eli 450 000, mikä vastaa noin 0,5 prosenttiyksikön veronkorotusta.