Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläinen Kati elää unelmaansa Balilla: "Arki täällä on tosi simppeliä"

Klaukkalasta kotoisin oleva Kati Kumpulainen on asunut Balilla vuodesta 2014. Hänen Bali-elämäänsä pystyi seuraamaan Ylen reality-ohjelmassa.

Jotkut tv-katsojat saattavat muistaa Ylellä vuonna 2018 esitetyn reality-sarjan Away - Bali, jossa seurattiin neljän suomalaisen elämää Balilla. Yksi ohjelmaan osallistuneista oli nurmijärveläinen Kati Kumpulainen (32).

Klaukkalasta kotoisin oleva Kumpulainen on viettänyt Balilla vuodesta 2014 lähtien suurimman osan vuodesta ja asuu Balilla parhaillaankin.

Balille Kumpulainen päätyi aikoinaan reissaillessaan Aasiassa.

– Ensimmäisellä lomareissulla Bali ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä, koska oli sadekausi ja paljon muovia meressä. Mutta ystäväni vakuutti, että tulen rakastamaan Balia, jos annan sille uuden mahdollisuuden. Menin Balille toisen kerran vuonna 2014, kun kaverini oli työharjoittelussa siellä. Kaverini näytti mulle ”oikean” Balin, paikallisen ruoan, ihmiset, surffin ja elämäntyylin. Rakastuin aivan täysillä Baliin!

Kumpulainen on vuosien varrella viettänyt ajoittain paljon aikaa myös Suomessa. Hän käy välillä Suomessa tekemässä töitä ja tienaamassa rahaa ja palaa sitten talveksi takaisin Balille. Suomessa hän vietti paljon aikaa erityisesti suorittaessaan opintojaan. Hän valmistui Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmasta vuonna 2016.

– Ensimmäiset vuodet vietin aina 6–8 kuukautta Balilla ja kesät Suomessa. Vuoden 2020 olin kokonaisen vuoden Suomessa koronatilanteen vuoksi. Palasin Balille vuonna 2021 ja sen jälkeen olen ollut täällä yhtäjaksoisesti 1,5 vuotta, Kumpulainen kertoo.

– Arki Balilla on tosi simppeliä, minkä takia rakastan elämää täällä, Kumpulainen toteaa.

En tykkää suunnitella elämääni vuosien päähän.

Hän kuvailee, että Balilla viikot eivät koostu vain maanantaista perjantaihin kestävistä työviikoista, jonka jälkeen odotetaan viikonloppua.

– Täällä eletään joka päivä ja tehdään niitä asioita, mitkä vaikuttavat omaan hyvinvointiin positiivisesti.

Kumpulaisen aamut alkavat tavallisesti aamusurffauksella tai aamusalilla. Sen jälkeen hän lounastaa ystäviensä kanssa.

– Muut arjen velvoitteet hoidan aamuaktiviteettien jälkeen joko päivällä tai iltaisin, aina spontaanisti sovittaen päivän aikatauluun. Mikään päivä ei ole samanlainen kuin edellinen, päivät rakentuvat usein spontaanisti.

Kumpulainen sanoo, että parasta hänen elämäntyylissään on se, että hän voi joka päivä itse mitoittaa ja suunnitella päivän sisällön.

– Tykkään aloittaa päivän aktiivisesti, jotta saan hyvät energiat loppupäivälle. Illat vietän kotosalla kissojen kanssa tai kavereiden kanssa illallisella.

Ylellä näytettyyn Away – Bali -ohjelmaan Kumpulainen päätyi, kun häneen otettiin yhteyttä tuotantotiimistä.

– Minulta kysyttiin, olisiko halukas mukaan ohjelmaan. Vastasin heti fiilispohjalta, että tottakai! Ajattelin, että on tosi erityistä saada tallennettua omia ajatuksia juuri tästä Bali-elämänvaiheesta, jota voi myöhemmin sitten katsoa ja muistella.

Ohjelmaa kuvattiin vuonna 2018 noin kolmen kuukauden ajan.

Ohjelman kuvausten jälkeen Kumpulainen on saanut monilta suomalaisilta yhteydenottoja Facebookissa ja Instagramissa. Monet haluavat kuulla häneltä vinkkejä Bali-matkailuun.

– Monet tuntuivat myös haaveilevan ulkomailla asumisesta ja halusivat saada vinkkejä.

Kumpulainen kertoo, että koronavuosi Suomessa perheen kanssa oli ihana aikaa, mutta se myös kirkasti hänen ajatuksiaan siitä, että hän haluaa asettua aloilleen Balille.

– Haluan kokea vahvemmin, että kotini on täällä Balilla. Juuri nyt tuntuu hyvältä olla Balilla ja se on tärkeintä. En tykkää suunnitella elämääni vuosien päähän, sillä ikinä ei voi tietää miltä tuntuu vuoden saati monen vuoden päästä. Mutta haluan myös ehdottomasti ensi kesänä tulla käymään Suomessa!

Isoista elämänmuutoksista haaveilevia Kumpulainen kannustaa tarttumaan mahdollisuuksiin.

– Muutto ulkomaille ei vaadi ihmeitä, eikä ulkomailla asuakseen tarvitse olla rikas. Riittää, että on säästeliäs pienissä arjen asioissa ja toimii järkevästi rahan kanssa.