Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tää näyttää kyllä aika hienolta! – Peruskorjattu pääkirjasto sai kyläiltaan osallistuneilta ihastuneen vastaanoton

– Tää näyttää kyllä aika hienolta!

– Ei kun oikein hienolta!

Kenellekään ei jää epäselväksi, mitä mieltä Kirkonkylän kyläillan osallistujat ovat juuri peruskorjatusta Nurmijärven pääkirjastosta. Siihen tutustuminen oli illan pääohjelmanumero, ja tilaisuuteen osallistuttiin isolla joukolla.

Noin 4,2 miljoonalla eurolla remontoitu kirjasto on vuosien odotuksen jälkeen kokenut muodonmuutoksen. Sen huomaa heti, kun astuu rakennuksen aulaan. Aiemmin vastassa oli massiivinen asiakaspalvelutiski, nyt aula on muutettu oleskelualueeksi.

– Oleskelualueella on myös evästelyalue pienine keittiöineen. Koululaiset ovat jo löytäneet paikan ja on siellä nähty lapsiperheitäkin nauttimassa välipalaa, kertoo kirjastoa esitellyt kirjastonjohtaja Anu Sorvali.

Nurmijärveläisille tuttu Galleria Ville on yhä entisellä paikallaan, mutta sen näyttelytoiminta ei ole vielä käynnistynyt. Myös lehtisali on paikallaan, uusine kalusteineen ja ilmeineen.

Vanhan käsikirjaston paikalla on upouusi tapahtumatila, jossa kaikki kirjastossa pidettävät tapahtumat jatkossa järjestetään. Tapahtumatilan takana on hiljainen opiskelutila sekä pienempi kokoustila, jota yhdistykset ja muut toimijat voivat varata.

Käsikirjaston yhteydessä aiemmin ollut kotiseutukokoelma, samoin Aleksis Kivi -kokoelma, on siirretty remontin yhteydessä rakennetulle parvelle. Parvelta löytyvät esimerkiksi Nurmijärven Uutisten sidotut vuosikerrat.

Parvella järjestetään myös pienimuotoisia näyttelyitä sekä kirjaston että Nurmijärven museon toimesta. Meneillään on parhaillaan Nurmijärven museon Koposen apteekkia esittelevä näyttely. Parvella kannattaa käydä siksikin, että sieltä on mainio näkymä alhaalla avautuviin kirjastotiloihin.

Parven portaat on kirjastonjohtaja Sorvalin mukaan suunnitellut koko uudistuksen pääsuunnittelija Eeva Korhonen. Kirjaston alkuperäinen arkkitehti on Saara Juola, jonka piirustusten mukaan pääkirjasto vuonna 1984 rakennettiin – parvea lukuun ottamatta.

Parvelle pääsee myös hissillä. Uusittu kirjasto ottaa monin muinkin tavoin huomioon liikuntaesteiset ja vammaiset asiakkaansa. Kuulovammaisille on langaton induktiosilmukkajärjestelmä ja näkövammaisille äänimajakka, jossa on käyttäjälle ilmainen pääteapplikaatio.

Parven alle on sijoitettu musiikkiosasto, mutta mikä kumma on Nurjasto?

– Nurjasto on nuorisolle varattu alue, jonka nimi on valittu nimikilpailun perusteella. Nimessä ovat mukana kirjasto, Nurmijärvi, nuoret sekä vähän twistiä fantasian puolelle, Sorvali kertoo.

Nurjastosta löytyy soppeja rennompaan oleskeluun, lukuportaat ja pleikka. Siellä järjestetään myös kirjastonkäytön opetukset.

Kaikista pienimpiä asiakkaita palvelee satusoppi Sananjalka lukuportaineen ja tyynyineen. Sen takana on lastenosasto ja pelisyvennys.

Kirjasto on varustettu lainaus- ja palautusautomaateilla. Myös valmius omatoimikirjaston avaamiseen on olemassa, mutta sitä ei ole otettu vielä käyttöön.

– Ehkä vuodenvaihteen jälkeen, tosin monessa omatoimikirjastossa on ilmennyt ilkivaltaa ja se mietityttää. Iso sali ja parvi rajataan ainakin pois omatoimikirjaston käytöstä.

Pääkirjaston edustalta löytyvät Nurmijärven kunnan ensimmäiset sähkölatauspaikat.

Pääkirjastossa järjestetään avajaisohjelmaa 7.–12.11. Esimerkiksi 8.11. peruskorjauksen pääarkkitehti Eeva Korhonen kertoo hankkeesta.