Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luvattomia poissaoloja seurataan kouluissa tarkasti – käytössä viiden portaan periaate

Oppilaiden luvattomista poissaoloista pidetään tarkasti kirjaa ja ilmoitetaan huoltajalle.

Oppilaan äkillisestä poissaolosta esimerkiksi sairauden vuoksi tulee aina viipymättä ilmoittaa oppilaan opettajalle tai luokanvalvojalle. Ilmoituksen voi tehdä Wilman kautta.

Oppilaan huoltaja pyytää etukäteen tiedossa oleville poissaoloille luvan hyvissä ajoin ennen poissaoloa. Luokanopettaja, luokanvalvoja ja ryhmänohjaaja voivat myöntää oppilaalle poissaololuvan enintään kolmen koulupäivän ajaksi. Rehtori päättää yli kolmen koulupäivän poissaoloista. Hakemus poissaolosta tehdään Wilmassa.

Urheilupuiston koulun rehtorin Matti Jumpposen mukaan

Wilma oppilas- ja Primus-taustatietojärjestelmänä pitävät kirjaa kaikista poissaoloista.

– Poissaoloja on jonkin verran, keskimäärin kuitenkin vähemmän, kuin koronan aktiiviaikaan, Jumpponen sanoo.

Hänen mukaansa poissaoloja on tasaisesti kaikilla 7.-9.vuosiluokkalaisilla.

– Syksyn 2022 poissaolomäärät tuntuvat olevan pienemmät kuin viimeisinä reiluina kahtena vuotena. Tämä on kuitenkin mutua, hän sanoo.

Vanhemmat seuraavat poissaoloja.

Opettajat tekevät yläkoulussa tuntimerkinnät läsnä- tai poissaolojen suhteen oppituntien alussa, joten Wilman kautta ilmoitus poissaoloista lähtee huoltajille lähes realiajassa.

– Meillä Urheilupuistossa viidestä myöhästymisestä seuraa jälki-istuntoa. Vastaavasti, kun ylipäänsä poissaoloja kertyy runsaasti seuraamme toiminnassamme Nurmijärven kunnan poissaolojen portaiden-toimintamallia.

Isoniitun koulun rehtori Samuli Salonen sanoo heillä olevan Urheilupuiston koulun kanssa sama tilanne ja Wilma käytössä – Vanhemmat seuraavat poissaoloja ja kuittaavat ne. Luvattomasta poissaolosta seuraa sanktio, Salonen sanoo.

Nurmijärven Yhteiskoulun rehtori Mikko Jordman toteaa, että Wilmaan merkkittävistä poissaoloista syntyy niin oppilaskohtainen seuranata kuin muun muassa koulukohtainenkin.

– Meillä on poissaolon portaat, joiden mukaan poissaoloihin puututaan. Joillakin oppilailla on todella paljon poissaoloja ja ovat ne myös yleisesti lisääntyneet.

Jordmanin mukaan poissaolot eivät ole ikäkysymys noin yleisesti, vaan enemmän yksilöstä kiinni. Poissaolo näkyy Wilmassa lähtökohtaisesti heti, joskus liikunnan osalta vasta koulupäivän lopuksi.

– Poissaoloihin aletaan puuttua aina kun 30 tuntia ylittyy; tarkoittaa siis noin yhtä kokonaista kouluviikkoa, mutta se voi koostua myös yksittäisistä tunneista. Luvattomiin poissaoloihin puututaan joskus jo aikaisemmin ja huoltajalta edellytetään aina poissaolojen selvittämistä, yksittäisistä tunneista alkaen, Jordman sanoo.

Alakoulujen osalta kysymyksiin vastaavat Rajamäen koulun rehtori Marjaana Mäkinen, Klaukkalan koulun rehtori Tuomas Nyberg ja Harjulan koulun rehtori Katri Halonen.

– Poissaoloja seurataan ryhmä-, koulu-, ja kuntatasolla. Oppilaiden poissaolojen seuranta ja puuttuminen on kuvattu viiden askelman portaina, he sanovat.

– Yleisesti poissaoloja on ehkä vähemmän kuin koronan aktiivisimpina aikoina, mutta etenkin alakoulussa esim. flunssakaudet näkyvät selkeästi koko koulunkin tasolla. Sairauspoissaoloja on vähemmän kuin viime lukuvuonna, rehtorit jatkuvat.

Alakoulussa luokanopettajat saavat huoltajalta sairauspoissaoloilmoituksen pääsääntöisesti jo aamulla. Mitä pienemmästä oppilaasta on kyse, sitä herkemmin luokanopettaja soittaa heti ensimmäisellä oppitunnilla kotiin, jos ilmoitus poissaolosta puuttuu.

– Jos vanhemmalta oppilaalta alakoulussa puuttuu huoltajan poissaolokuittaus, kotiin ollaan yhteydessä samana tai seuraavana päivänä. Wilma merkinnät huoltaja näkee heti.

Alakoulussa luvattomat poissaolot ovat yksittäisiä tapauksia ja niihin puututaan oppilaishuollollisin keinoin, jos niitä ilmenee.