Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoisjoukot kiinnostivat kutsunnoissa – "Nuoret ovat motivoituneita suorittamaan asepalveluksen"

Kutsunnat koskevat miehiä, jotka ovat olleet 1.1.2022 Suomen kansalaisia ja ovat syntyneet vuonna 2004.

Puolustusvoimien aluetoimistojen kutsuntavuorossa olivat tänä syksynä vuonna 2004 syntyneet miehet. Lisäksi kutsuntoihin osallistuvat aiemmilta vuosilta uudelleen tarkastettavaksi määrätyt sekä ilman laillista estettä kutsunnoista poisjääneet.

Nurmijärvellä kutsunnat järjestettiin seurakuntakeskuksessa tämän viikon tiistaina, keskiviikkona ja torstaina. Kutsunnanalaisten ikäluokan koko Nurmijärvellä on 380, koko Uudellamaalla noin 10 000.

Maailman tämänhetkinen tilanne ei vaikuta kutsunnoissa nähtävien nuorten määrään.

– Nuorten määrä on sama, kutsunnat ovat lakisääteinen velvollisuus eikä osallistuminen näin ollen ole vapaaehtoista. Kuitenkin nuorten mielialassa näkyy muuttuneen turvallisuustilanteen luoma muutos: kutsunnat otetaan vakavammin ja varusmiespalvelus nähdään aiempaa merkityksellisempänä asiana, johon myös mennään aiempaa paremmalla motivaatiolla, Uudenmaan aluetoimiston esikunta-aliupseeri ylikersantti Jouni Sutela Kaartin jääkärirykmentistä sanoo.

– Nuoret ovat kutsunnoissa ja palveluksessa erittäin hyvällä asenteella. He ovat motivoituneita suorittamaan asepalveluksen, Kaartin jääkärirykmentin asevelvollisuussektorin sektorijohtaja kapteeni Essi Hoot sanoo.

Kutsunnat ovat lakisääteinen velvollisuus, eli kutsuntoihin on osallistuttava ellei aluetoimisto vapauta läsnäolovelvollisuudesta esimerkiksi terveydentilan takia tai kutsunnanalainen opiskele ulkomailla. Mikäli oman kunnan kutsunnat jäävät väliin on oltava yhteydessä aluetoimistoon, jotta voidaan sopia uusi kutsuntapäivä.

– Mikäli kutsuntoihin jättää tulematta kokonaan tehdään etsintäkuulutus, Hoot muistuttaa.

Jos sota tulee, niin menemme sotimaan.

Seurakuntakeskus on täynnä jännittyneitä ja innostuneita nuoria miehiä. Kutsuntalautakunnan eteen on hetken kuluttua menossa Veikko Parta, joka toivoo pääsevänsä Parolan panssariprikaatiin panssarijääkäriksi.

– Hyvillä mielin olen menossa. Jos inttiin lähtee negatiivisin mielin, niin kokemuksesta tulee helposti negatiivinen, hän sanoo.

Vieressä istuvaa Petriä kiinnostaa erikoisjoukot, tarkemmin elektroninen sodankäynti.

– Olen aina ollut kiinnostunut tekniikasta, joten toivon pääseväni tuonne. Maailmantilanne jännittää vähän, mutta jos sota tulee, niin menemme sotimaan, hän sanoo.

Erikoisjoukkoihin tähtää myös Kasper Laajanen, joka sai lautakunnalta käteensä Santahaminan osoitteen.

– Haluan laskuvarjojääkäriksi, mutta hakuprosessi on vielä kesken. Jos en pääse sinne, niin menen Santahaminaan, hän sanoo.

Laskuvarjojääkäri on erikoisjoukoista yksi vaativimmista. Laajanen haluaakin koetella omia rajojaan henkisesti ja fyysisesti.

Lautakunnan edestä niin ikään pois päässyt Viljami Mattila lähtee Vekaranjärvelle eli Karjalan prikaatiin.

– Minulla ei vielä ole mitään tiettyä, mihin haluan, joten he ehdottivat Vekaranjärveä. Siellä on mahdollisuus kaikkeen. Oma suunta selviää varmasti alokaskauden aikana.

Mattilan tunnelmiin ei vaikuta maailmantilanne, vaan se, mitä hän on kuullut intistä.

– Olen kuullut paljon sekä hyviä että huonoja juttuja. Paljon riippuu siitä, millä mielellä itse lähtee inttiin, hän sanoo.

Naiset eivät ainakaan vielä osallistu kutsuntoihin, vaan heillä on erillinen hakuprosessi. Haku päättyy 15.1.2023 ja valintatilaisuus pidetään huhtikuussa.

– Viime vuonna hakijoita oli noin 370. Odotamme tänä vuonna yhtä paljon tai jopa enemmän hakijoita, Hoot sanoo.

Uudellamaalla naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakee vuosittain noin 400 naista. Tarkkaa lukua Nurmijärven osalta ylikersantti Jouni Sutela ei osaa sanoa. Naisten edellinen valintatilaisuus oli keväällä 2022 ja siellä naisia määrättiin tulevien vuosien saapumiseriin niin vuodelle 2022 kuin 2023 ja 2024.