Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omakotitalon uusi tulisija jäi kustannusten vuoksi haaveeksi

Piipun ja pönttöuunin hinnaksi 6 000 euroa, lupaprosessista puolet lisää.

Nurmijärveläismies suunnitteli pienentävänsä tulevan talven lämmityslaskuja ja varmistavansa talon lämpimänä pysymisen rakentamalla omakotitaloonsa tulipesän ja rosteripiipun. Talossa on jo yksi tiilipiippu, mutta sen sijainti ei ole sopiva suunnitellulle takalle. Yhteydenotto kuntaan sai hänet kuitenkin toisiin ajatuksiin.

Miehen kertoman mukaan pönttöuunin ja rosteripiipun hinnaksi olisi tullut noin 6 000 euroa. Hanke vaatii kuitenkin rakennusluvan, jonka hinta Nurmijärvellä on 240 euroa. Rakennusluvan liitteiksi tarvitaan pääpiirustukset eli asemapiirustus, pohjapiirustus ja julkisivut sekä hormipiirustus. Viisi vuotta sitten tällainen piirustussarja olisi miehen mukaan maksanut 1 500 euroa. Lisäksi kustannuksia olisi tullut rakennusluvan ehtona olevan vastaavan työnjohtajan palkkaamisesta.

Mieheltä tulipesä ja piippu jäävät nyt rakentamatta, koska projektin hinta nousisi lupien vuoksi 3 000 eurolla, eli koko hanke tulisi maksamaan 9 000 euroa. Eikö nykyisessä energiatilanteessa olisi mahdollista käyttää kevyempää lupamenettelyä, mies kyselee?

– Savuhormin rakentaminen vaatii aina rakennusluvan, sanoo tarkistusrakennusmestari Janne Almgren Nurmijärven kunnan rakennusvalvonnasta.

Rakennusluvan hakemiseen vaaditaan tietyt kriteerit täyttävää pääsuunnittelijaa. Kun päätös rakennusluvasta on saatu, sen ehtona on vastaava työnjohtaja, joka vastaa siitä, että valmishormi rakennetaan valmistajan asennusohjeen mukaisesti.

– Pelkän tulisijan rakentamien ei vaadi rakentamislupaa, mutta siinä tilanteessa pitää varmistaa, että savuhormi on kunnossa ja paloturvallinen, Almgren sanoo.

Hän muistuttaa, että pelkän tulisijankin rakentamisen yhteydessä pitää silti noudattaa kaikkia ohjeita ja säädöksiä.

– Ja aina pitää muistaa, että tulisija painaa, joten on huolehdittava rakenteellisista asioista.

Janne Almgren ei ole huomannut, että hormeihin ja tulipesiin liittyvissä asioissa olisi rakennusvalvonnassa piikkiä. Sen sijaan aurinkopaneeleihin liittyviä kyselyitä on nyt paljon.

– Aurinkopaneelien asentaminen ei vaadi meiltä lupaa, mutta nekin tulee asentaa sähköturvallisuuden kannalta turvallisesti, Almgren sanoo.