Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärveläinen Pepe pelasti isäntänsä hengen haukkumalla – Kennelliitto myönsi sankarikoiran arvon

Kennelliitto myöntää vuonna 2022 Sankarikoiran arvon 28 koiralle. Lisäksi 13 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Koira voi saada Kennelliiton kunniamaininnan myös muista sankariteoista.

Nurmijärveltä palkittiin tänä vuonna sankarinkoiran arvolla monirotuinen Pepe. Koira pelasti isäntänsä hengen ärhäkällä haukkumisella.

– Kuuntelin aamulla kuulokkeilla bodcastia sängyssä ja nukahdin siihen. Heräsin kun Pepe haukkui hirvittävästi eikä suostunut lopettamaan. Tajusin, että jotakin on pielessä. Mieheni oli alakerrassa tekemässä aamutoimia. Kun nousin ylös, Pepe säntäsi vauhdilla edelläni alakertaan, koiran emäntä Auli Ahtola kuvailee tilannetta.

Ahtolan puoliso oli saanut sydänpysähdyksen ja oli löydettäessä eloton.

– Mies toipui työkuntoiseksi, mutta kaikki oli todella pienestä, ehkä jopa minuutista kiinni. Jos Pepe ei olisi haukkunut, en olisi herännyt hälyttämään apua, Ahtola sanoo.

Pepe on Espanjan katukoirat ry:n kautta adoptoitu rescuekoira. Ulkonäöltään se on kuin chihuahua. Pepe tuli Suomeen Ahtolan perheeseen heinäkuussa 2019. Sen syntymäajaksi on arvioitu huhtikuu 2017.

– Olimme menettäneet edellisen koiramme, ja Pepe tuli meille kotihoitoon kodinodottajaksi. Alunperin sen ei siis ollut tarkoitus jäädä meille, mutta kun ottaja oli tulossa, sanoin että Pepe ei lähde meiltä mihinkään, koiran emäntä kertoo.

Hän kuvailee Pepeä ärhäkäksi kaveriksi, joka puolustaa kovasti omaa perhettään ja etenkin emäntäänsä.

– Se haukkuu esimerkiksi pyöriä ja rekkoja, mutta mehän emme tiedä, mitä sille on tapahtunut kun se on kulkenut vapaana kaduilla.

Pepe tykkää syömisestä ja aurinkoisella säällä ulkoilusta. Sateesta ja pakkasesta se ei pidä.

– Sen verran Pepessä on espanjalaista, että jos jossakin on näkyvissä pieni auringonläntti, koira asettuu siihen viltteineen.

Kennelliitto on palkinnut koiria sankariteoista jo 1970-luvulta lähtien. Sankarikoira-arvonimiä myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sankarikoirat palkitaan joulukuun alussa Koiramessuilla Helsingissä.