Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Lähes kaikki pikkulapset Suomessa rokotettu

Lähes kaikki pikkulapset on Suomessa rokotettu ainakin osalla kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvista perusrokotuksista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut perusrokotuksia ollenkaan kolmeen ikävuoteen mennessä. Kahdeksanvuotiaista rokottamattomia on enää 0,7 prosenttia.

Parhaiten lapset on suojattu kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta. Näiltä suojaavan viitosrokotuksen on saanut Suomessa vuonna 2019 syntyneistä lapsista 97 prosenttia. Hib voi aiheuttaa esimerkiksi aivokalvontulehduksen, verenmyrkytyksen tai keuhkokuumeen.

Pneumokokkirokotteen on saanut samasta ikäluokasta noin 96 prosenttia, MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen 95 prosenttia ja rotavirusrokotteen 93 prosenttia. MPR-rokotus suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta.

– Koko maan tasolla tarkasteltuna MPR-rokotuskattavuus on pysynyt 95 prosentin tuntumassa pitkään. Laajemmat epidemiat ovat epätodennäköisiä, mutta paikallisten epidemioiden riski kasvaa etenkin herkästi leviävän tuhkarokon osalta, jos MPR-rokotuskattavuus jää toistuvasti tälle tasolle tai matalammaksi, sanoo tiedotteessa THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Rokotuskattavuus on todennäköisesti vielä parempi kuin virallisista luvuista voi päätellä, sillä rokotusten kirjaamisessa valtakunnalliseen rokotusrekisteriin on ollut ongelmias.