Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuulikki Jalkaselle Vuoden 2022 nurmijärveläisen taiteilijan titteli – löysi kuvataiteen koronavuosina

Jalkanen tykkää abstraktion ja esittävyyden vaihtelusta sekä värien voimasta.

– Olen valtavan kiitollinen, yllättynyt ja otettu tästä kunnianosoituksesta ja tämä tietenkin antaa entisestään paloa jatkaa taiteen tiellä ja kasvaa omassa ilmaisussani yhä enemmän, sanoo Vuoden 2020 nurmijärveläiseksi taiteilijaksi valittu Tuulikki Jalkanen Nurmijärven taideyhdistys ry:n tiedotteessa.

Valinta suoritettiin yhdistyksen järjestämän Nurmijärveläisen taiteen vuosinäyttelyn yhteydessä. Näyttelyn jurytti taiteilija Paavo Paunu. Hänen valintansa meni Jalkasen teokselle Wild One. Voimakkaat kontrastit, värisävyt ja rajukin ilmaisutapa puhuttelivat Paunua, samoin taidehistoriaan peilaten teoksen ajaton kerroksellisuus.

– Tämänkin maalauksen kohdalla olen esittänyt monia kysymyksiä tietämättä vastauksia. Mitä saa tulla näkyväksi ja miten? Jalkanen pohtii.

Tuulikki Jalkanen on työskennellyt kymmenisen vuotta vanhustyön sektorilla ja tehnyt muusikon töitä sivutoimisesti. Ensi vuonna hän valmistuu musiikkiterapeutiksi. Tällä hetkellä Jalkanen työskentelee Kardemummo Oy:llä sisällöntuotannon vastaavana hoivakodeille suunnatussa Hilda-palvelussa.

– Soveltava ja terapeuttinen taide on nivoutunut luontevasti työhöni ryhmien ohjauksessa, hoivassa ja kehittämisessä. Kuvataiteen löysin koronavuosien aikana itseoppien. Jotakin loksahti paikoilleen omassa ilmaisussani, kun kuvallinen ilmaisu tuli musiikin rinnalle, Jalkanen kertoo.

Taiteilija kuvailee luomisprosessiaan kohti näkyvää taidetta kiinnostavaksi sulatusuuniksi, jossa yhdistyvät monenlaiset eksistentiaaliset kysymykset.

– Tykkään abstraktion ja esittävyyden vaihtelusta. Värien voimasta, rajuudesta ja kontrolloimattomuudesta. Siksi ehkä roiskimiset ja valutustekniikat ovat lähellä sydäntäni, mutta tykkään kokeilla erilaisia tapoja, tekniikoita ja yhdistelmiä, Jalkanen kertoo.

– Usein sukellan syvään tutkivaan leikkiin tarinoiden ja tieteen, historian ja tämän ajan kanssa. Ehkäpä pohdinta, kysymykset sekä kyseenalaistaminenkin ovat iso osa ilmaisuani vastausten sijaan. Tuntuu, että maalatessa ja taiteessa saa hahmoteltua sellaisiakin vastauksia ja maailmoja, joita muilla tavoin ei näkisi, hän jatkaa.

Tällä hetkellä Jalkanen koostaa musiikkia ja kuvataidetta soolonäyttelyään varten. Keväällä 2023 hänellä on yhteistyönäyttely kahden taiteilijan kanssa Monikon aulagalleriassa. Keväällä hän avaa sesonkiluonteisesti majatoiminnan, jossa ohjaa luovia kasvutyöpajoja.